RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amnesty kritiserer husrasering

Foto: Ali Haider (Arkiv/EPA/Scanpix)
Amnesty International kritiserer den amerikanske okkupasjonsstyrkens rasering av irakiske bolighus. Det kan være brudd på Genéve-konvensjonene, mener organisasjonen.

I et brev til USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld stiller Amnesty spørsmål ved om husraseringen er en form for kollektiv avstraffelse, melder NTB-AFP.

- Dersom så er tilfelle, vil det være et klart brudd på folkeretten, mener Amnesty.

- Terrorister
En talsmann for Pentagon innrømmer at amerikanske styrker med overlegg har rasert bolighus i Irak, men nektet for at dette ble gjort som kollektiv avstraffelse eller hevn for angrep.

- Vi har ødelagt fasiliteter som ble benyttet av tidligere regime-lojalister eller terrorister, enten som et sted å angripe fra, som skjulested eller som et sted de brukte for å lage improviserte sprengladninger, sier oberstløytnant Jim Cassella.

- Vi angriper terroristenes infrastruktur for å nekte dem anledning til å planlegge, organisere og gjennomføre angrep, sier han.

Fem minutters varsel
Amnesty lar seg ikke overbevise, og viser til at amerikanske styrker den siste uka har rasert 15 bolighus i Tikrit-området.

I landsbyen al-Haweda fikk familien som bodde i huset bare fem minutter på seg til å evakuere, før amerikanske stridsvogner og helikoptre hamret løs mot huset.

10. november fikk en familie som levde i et gårdshus i landsbyen al-Mamudiya sør for Bagdad 30. minutter til å pakke alt de eide og komme seg ut. Huset ble deretter bombet av F16-fly.

Ifølge Amnesty var dette angrepet tilsynelatende hevn for et angrep mot en amerikansk bilkolonne tidligere samme dag, der en amerikansk soldat ble drept.

- Det virker som ødeleggelsen av Najim-familiens hus ble gjennomført som kollektiv avstraffelse, og ikke ut fra absolutt militær nødvendighet, konstaterer Amnesty.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere