RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amnesty: Kvinner kidnappet av Boko Haram trenes opp til angrep

Kvinner som overlevde Boko Harams herjinger i Damasak i Nigeria i mars, sitter sammen på bakken.
Kvinner som overlevde Boko Harams herjinger i Damasak i Nigeria i mars, sitter sammen på bakken. Foto: Joe Penney (Reuters / NTB Scanpix)
Ett år er gått siden 276 skolejenter ble kidnappet av opprørsgruppa Boko Haram i Nigeria. Siden begynnelsen av 2014 har mer enn 2.000 kvinner og jenter lidd samme skjebne, ifølge Amnesty International.

Bortføringen av 276 jenter fra en skole i Chibok 14. april i fjor førte til at verdens øyne ble rettet mot opprørsgruppas brutale framferd.

Tirsdag er det nøyaktig ett år siden jentene ble bortført, men både før og etter er langt flere blitt kidnappet, ifølge Amnesty International.

Unge kvinner og jenter som er blitt bortført og klarte å rømme, forteller til organisasjonen at de ble holdt fanget og i noen tilfeller voldtatt, tvangsgiftet og tvunget til å delta i væpnede angrep, noen ganger mot sine egne landsbyer.

- Fikk skyteopplæring

En 19 år gammel kvinne, Aisha, sier hun ble bortført under et bryllup i september sammen med sin søster, bruden og brudens søster. Boko Haram tok dem med til en leir i byen Gulak i den nordlige delstaten Adamawa hvor bruden og brudens søster ble tvunget til å gifte seg med opprørere, mens Aisha og rundt 100 andre kvinner ble lært opp til å krige.

- Jeg var blant jentene som fikk skyteopplæring. Jeg ble også lært opp til å bruke bomber og hvordan man angriper landsbyer, sier Aisha.

- Så sendte de noen av oss ut på oppdrag. Jeg var på et oppdrag mot min egen landsby, sier hun.

-. Sett i live

Etter at de over 200 skolejentene ble bortført, har det knapt kommet noen opplysninger om hvor de befinner seg. Men en kvinne fortalte mandag til BBC at hun så over 50 av dem for tre uker siden i byen Gwoza nordøst i Nigeria.

Jentene var ifølge kvinnen kledd i tradisjonelle islamske klær, og kvinnen sier hun så dem idet de ble eskortert bort av opprørere.

- De sa de var jentene fra Chibok og at de ble holdt inne i et stort hus. Vi befant oss tilfeldigvis på samme vei som dem, sier kvinnen, som ber om ikke å bli navngitt fordi hun frykter hevnaksjoner.

Vet ikke om de kan reddes

Nigerias nyvalgte president Muhammadu Buhari har sagt han ikke vil holde noe tilbake for å bekjempe Boko Haram. På ettårsdagen for bortføringen av skolejentene sier Buhari at han vil gjøre det han kan for å finne jentene, skriver Reuters.

- Vi vet ikke om Chibok-jentene kan bli reddet. Vi vet ikke hvor de befinner seg. Jeg kan ikke love at vi finner dem, sier han i en uttalelse.

- Min regjering vil gjøre alt i vår makt for å få dem hjem, sier Buhari videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere