*Nettavisen* Nyheter.

Amnesty refser Sverige

Av de nordiske landene er det Sverige som får hardest kritikk i Amnesty Internationals årsrapport, som ble lagt fram onsdag. Norge, Island og Danmark er ikke nevnt i rapporten.

Det er først og fremst sviktende utredning av asylsaker og en mye omtalt utvisning av to egyptere fra Sverige som får kritikk i menneskerettsorganisasjonens rapport.

Sverige kritiseres nok en gang for forhastet behandling av asylsaker. Amnesty har også mistanke om at mange flyktninger nektes asyl i Sverige på grunn av feilaktig eller forhastet saksbehandling.

Blant annet utviste Sverige i 2001 to egyptere som hadde søkt asyl i landet, til tross for at det, ifølge Amnesty, fantes en alvorlig risiko for at de to ville bli utsatt for tortur eller andre grove menneskerettsbrudd i hjemlandet.

Finland kritiseres for at sivilarbeidere må avtjene en svært lang tjeneste i forhold til dem som velger å avtjene militær verneplikt. Sivilarbeiderne i Finland må avtjene 395 dagers plikttjeneste, og det er mer enn tre ganger så lang tid som den militære verneplikten.

(NTB-TT)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag