Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amnesty slakter FN

Sikkerhetsrådets håndtering av krigen i Syria og andre internasjonale kriser er ynkelig, mener Amnesty International.
Sikkerhetsrådets håndtering av krigen i Syria og andre internasjonale kriser er ynkelig, mener Amnesty International. Foto: Mohammed Badra (Reuters / NTB Scanpix)
Verdens ledere og FNs sikkerhetsråd gjør skammelig lite for å beskytte mennesker mot overgrep, mener Amnesty International, som betegner fjoråret som et katastrofeår i så måte.

- Verdenssamfunnets respons på konflikter og barbariske overgrep fra stater og væpnede grupper har vært skammelig og ineffektiv. Det internasjonale samfunnet har sviktet sitt ansvar, mener menneskerettighetsorganisasjonens generalsekretær Salil Shetty.

Framveksten av væpnede grupper som Den islamske staten (IS), Boko Haram og Al Shabaab er særlig bekymringsfull, konstaterer Amnesty i sin siste årsrapport.

Rapporten, som er på over 400 sider og dokumenterer brudd på menneskerettighetene i 160 land verden over, ble lagt fram onsdag.

- For å stoppe den store bølgen av sivile lidelser må ledere foreta fundamentale endringer i måten de håndterer verdens kriser på, sier Anna Neistat, som leder Amnestys Internationals etterforskningsarbeid.

På ynkelig vis

Amnesty er ikke nådig i sin kritikk av FNs sikkerhetsrådet, som ifølge Shetty «på ynkelig vis svikter» når det gjelder som mest.

- FN ble etablert for 70 år siden for å sikre at vi aldri igjen skulle være vitne til grusomheter lik de vi så under annen verdenskrig. Vi ser nå i stedet en kraftig økning i bruk av vold og en enorm flyktningkrise, forårsaket av denne volden. Og vi har mislyktes i å finne gode løsninger på det som er vår tids mest akutte behov, konstaterer han.

FN svikter

Amnesty trekker fram Syria, Irak, Gaza, Israel og Ukraina som eksempler der Sikkerhetsrådet har sviktet i sin håndtering av kriser og konflikter og mener at det er på høy tid at de fem faste medlemslandene gir avkall på sin vetorett i situasjoner med folkemord og omfattende overgrep mot sivilbefolkningen.

- Dette kan utgjøre en drastisk forskjell for det internasjonale samfunnet og dets muligheter til å beskytte sivile liv, mener Shetty.

Selger våpen

Amnesty har også et klart budskap til store våpeneksportører som USA, Kina, Canada, India og Russland og ber dem slutte seg til FNs våpenhandelsavtale som regulerer handelen med konvensjonelle våpen.

- Store mengder våpen ble levert til Irak, Israel, Sør-Sudan og Syria i 2014, til tross for svært høy sannsynlighet for at disse våpnene ville bli brukt mot sivilbefolkningene som er fanget i konfliktene, konstaterer Neistat.

Gaza og Ukraina

Amnesty er også sterkt kritisk til staters bruk av kampfly og raketter mot områder med sivil befolkning og trekker fram Gazastripen og Ukraina som eksempler.

Ved å skjerpe restriksjonene for bruk av våpen som ikke kan målrettes presist, kunne man ha reddet tusenvis av liv i den senere tids konflikter, mener menneskerettighetsorganisasjonen.

Avskyelig

En tragisk konsekvens av det internasjonale samfunnets tafatthet, er en av de verste flyktningkrisene verden har sett, påpeker Amnesty, som viser til at fire millioner mennesker har flyktet bare fra Syria.

- Det er avskyelig å se hvordan rike land konsentrerer innsatsen om å holde folk ute, ikke å holde dem i live. Om ikke det handles umiddelbart, vil verdens flyktningkrise bare forverres, sier Salil Shetty.

- Med sine politiske og økonomiske ressurser kan verdens ledere lindre lidelsene til millioner av mennesker gjennom å hjelpe og beskytte de som flykter fra fare, gi nødhjelp i sjenerøse mengder og ønske de mest sårbare velkommen gjennom gjenbosetting, lyder hans budskap.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!