RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
MØTER I RETTEN:I alt ti menneskerettighetsaktivister ble pågrepet under et møte på en øy i nærheten av Istanbul i begynnelsen av juli.
MØTER I RETTEN:I alt ti menneskerettighetsaktivister ble pågrepet under et møte på en øy i nærheten av Istanbul i begynnelsen av juli. Foto: Scanpix

Amnestys fengslede landdirektør for retten i Istanbul

Sist oppdatert:
Amnesty Internationals fengslede landdirektør i Tyrkia må møte i retten, sammen med flere andre menneskerettighetsaktivister.

– En tyrkisk avis skriver at de pågrepne forbereder seg på å bli forhørt av aktor, sier den svenske journalisten Kurdo Baksi som har fulgt saken.

I alt ti menneskerettighetsaktivister ble pågrepet under et møte på en øy i nærheten av Istanbul i begynnelsen av juli. Flere av dem anklages for medlemskap i væpnede terrororganisasjoner.

Blant de pågrepne er Amnesty Internationals Tyrkia-direktør Idil Eser og sju andre medlemmer av andre menneskerettighetsorganisasjoner. En tysk og en svensk IT-konsulent er også pågrepet. Foreløpig er ingen av dem siktet.

«Pågripelsen er et angrep mot seks ledende menneskerettighetsorganisasjoner i Tyrkia, og er et kraftig slag mot et allerede presset sivilsamfunn. Pågripelsene er også en indikator på utviklingen i landet», skriver Amnesty International i en uttalelse.

En advokat som forsvarer flere av de pågrepne hevder manglende bevis trolig vil føre til at de blir løslatt.

I forbindelse med G20-møtet nylig skal Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ha omtalt møtet de ti aktivistene hadde som en fortsettelse på fjorårets kuppforsøk.

I juni ble Amnesty Internationals Tyrkia-sjef Taner Kilic pågrepet, anklaget for å ha forbindelser til predikanten Fethullah Gülen, som den tyrkiske regjeringen anklager for å ha stått bak det mislykkede militærkuppet i landet i fjor sommer.

Kilic sitter nå varetektsfengslet, siktet for å tilhøre en terrororganisasjon.

Ikke gå glipp av disse populære videoene:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere