RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ANC ber Sør-Afrikas president Jacob Zuma gå av


HAR FÅTT NOK: ANC ber Sør-Afrikas president Jacob Zuma gå av.
HAR FÅTT NOK: ANC ber Sør-Afrikas president Jacob Zuma gå av. Foto: Ap (AP)
Sist oppdatert:
Ledelsen i Sør-Afrikas regjeringsparti ber president gå av.

Partiets generalsekretær Elias Sekgobelo Magashule presenterte beslutningen på en pressekonferanse tirsdag. ANCs mektige landsstyre holdt dagen før et langvarig møte om Zumas framtid.

Fakta: Fakta om skandalene rundt Zuma

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* I 2005 ble Jacob Zumas eksrådgiver funnet skyldig i å ha bedt om årlige bestikkelser fra et fransk våpenselskap på vegne av Zuma.

* Daværende president Thabo Mbeki avsatte Zuma som visepresident etter våpenskandalen.

* I 2005 ble Zuma siktet for voldtekt av en venn og partikollegas hivpositive datter. Han ble frikjent etter å ha sagt at hun samtykket til sex.

* I 2009 henla påtalemyndigheten etterforskningen av over 700 anklager om svindel, korrupsjon og organisert kriminalitet, mange av dem i forbindelse med store våpenhandler på 1990-tallet.

* Etterforskningen ble senere gjenopptatt, men landets riksadvokat har flere ganger utsatt beslutningen om det skal tas ut tiltale i saken.

* I 2009 fikk Zuma, som har fire koner, barn med datteren til en venn.

* Sør-Afrikas ombudsmann for korrupsjonsbekjempelse konkluderte i 2014 med at Zuma urettmessig hadde beriket seg ved å la staten pusse opp presidentens landsted for nærmere 200 millioner kroner. I mars ble han dømt til å betale tilbake noe av pengene.

* I desember 2016 sparket Zuma to finansministre på en uke, noe som utløste kraftig valutafall og stor uro i markedene.

* I april 2017 byttet Zuma ut til sammen 10 av 35 statsråder. Nok en gang ble finansministeren sparket.

* I desember 2017 ble Zuma erstattet som ANC-leder av Cyril Ramaphosa, og partiets landsstyre skal ha konkludert med at presidenten nå må gå av.

Ifølge Magashule har Zuma tidligere bedt om å få bli sittende som president i mellom tre og seks måneder til. Dette er blitt avvist av partiledelsen.

Magashule sier imidlertid at partiet vil fortsette en dialog med Zuma, og at han vil få noe tid på seg til å gi et svar.

– Når vi tilbakekaller vår kandidat, venter vi at han gjør det vi forventer av ham, sier generalsekretæren.

Zuma er ikke nødt til å rette seg etter ANCs beslutning. Men hvis han fortsetter å nekte å gå av, vil det etter alt å dømme bli fremmet mistillitsforslag mot ham i nasjonalforsamlingen.

Dette kan skje i løpet av få dager. Hvis både ANC og opposisjonen stemmer mot Zuma, vil hans tid som president etter alt å dømme være over.

ANC-leder og visepresident Cyril Ramaphosa ventes å overta som ny president i Sør-Afrika. Han lovet nylig en rask løsning på striden rundt Zuma.

Les også: Zuma avviser påstand om at han går av

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere