RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Andekvekk avgir ekko

Sist oppdatert:
Har du trodd på historien om at andekvekk ikke avgir ekko? Nå er teorien vitenskapelig motbevist, og dermed må nok en vandrehistorie bite i gresset.

Andekvekk avgir ikke noe ekko, lyder en påstand som er gått sin seiersgang over halvliterne på britiske bypuber de siste årene.

Lydeksperten Trevor Cox testet teorien med god hjelp av en and ved navn Daisy, trolig oppkalt etter Donalds kjæreste Dolly, som heter Daisy på engelsk. Han gikk svært grundig til verks, skriver fjernsynskanalen CNN på sine nettsider ifølge NTB.

Cox, som arbeider ved Salford-universitetet i Manchester i Nord-England, tok opp Daisys kvekking på bånd i et spesielt innredet studio. Veggene her er utstyrt med tagger som gjør at de ikke avgir noe ekko, meldte CNN denne uken.

Deretter ble anden flyttet til et ekkokammer med noe som beskrives som katedrallignende akustikk. Til slutt ble det gjennomført datasimulasjoner av Daisy i fri utfoldelse i det berømte konsertlokalet Royal Albert Hall i London.

Resultatene av disse testene viser uten skygge av tvil at andekvekk avgir ekko, fastslår Cox.

- Men ender kvekker ikke særlig høyt, så ekkoet er ofte så svakt at det nesten er uhørlig, tilføyer han ifølge CNN-

Det ekkoløse andekvekk hører til den harmløse formen for vandrehistorier. De er så utbredte at australieren Murray Wells lenge drev et eget nettsted viet fenomenet, skriver NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere