*Nettavisen* Nyheter.

Andøya-fadesen fikk storpolitiske konsekvenser

Foto: (Scanpix)

Fadesen på Andøya, som var nær ved å sende verden ut i atomkrig, var den direkte årsaken til en avtale mellom USA og Russland om et atomvarslingssystem i Moskva.

19.05.05 13:17

25. januar 1995 satt russerne med fingeren på den røde knappen og så på forskningsraketten fra Andøya suse opp i atmosfæren. Den skulle studere nordlyset, men russerne trodde at den kom fra en amerikansk ubåt. Istedenfor forskningsutstyr trodde russerne at raketten var utstyrt med et krigshode med eletromagnetisk puls (EMP) som skulle lamme det russiske forsvarssystemet, og gjøre Russland åpent for et storstilt atomangrep.

I følge CIA-veteran Peter Pry var verden mellom 30 sekunder og et minutt fra atomkrig. Hvis russerne skulle ha sjansen til å avfyre et motangrep før EMPen lammet dem, måtte det skje innen minutter. I forbindelse med hans boklansering i 1997 sa Pry til Bergens Tidende at ” Andøya-alarmen var den alvorligste alarmen i de kjernefysiske våpnenes historie”.

I boken "War Scare" skriver Pry om de intense minutter der russerne fulgte raketten fra Andøya opp i atmosfæren. Heldigvis svingte raketten nesa bort fra russisk territorium og landet ufarlig havet. Dermed ble faren avblåst.

- Ville de teste oss?
- I går brukte jeg min ”dokumentkoffert” for første gang, sa president Boris Yeltsin under en tale dagen etter.

- Jeg ringte forsvarministeren og de relevante tjenester og spurte hva slags rakett det var, og hvor den kom fra. Innen minutter hadde jeg informasjonen (¿) hele rakettens bane ble fulgt fra start til mål. De (som sendte opp raketten) hadde tydeligvis ikke forventet at vi skulle oppdage raketten på vår radar. Kanskje noen bestemte seg for å teste oss? I all korthet kan vi takke vårt militære. De har vist at de ikke er svake slik media påstår, sa Yeltsin.

Ny feil
Fire år senere, i januar 1999, gjorde NASA og Norge den samme feilen. En ny utskyting ble planlagt uten å varsle russerne. Den gang fanget Peter Pry i CIA opp at utskytingen var forestående, og overbeviste det amerikanske utenriks- og forsvarsdepartementet om å varsle russerne, sier Pry til WorldNetDaily.

Disse to hendelsene var viktige årsaker til at USA og Russland inngikk avtale om å lage et joint early warning center i Moskva i 2000.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag