Gå til sidens hovedinnhold

Angrep mot hotell i Nairobi

Det fryktes at tallet på drepte kan bli høyt etter at et hotell- og kontorkompleks ble rammet av et koordinert angrep i Kenyas hovedstad Nairobi.

SISTE: Aksjonen pågikk fremdeles i 19-tiden tirsdag kveld norsk tid etter å ha vært i gang i over fem timer. Den ytterliggående islamistgruppen al-Shabaab har påtatt seg ansvaret.

– De kriminelle handlingene skjedde på en koordinert måte. Det startet i I&M Bank med en eksplosjon rettet mot tre biler på parkeringsplassen og en eksplosjon i lobbyen til Dusit hotell, opplyser den nasjonale politisjefen i Kenya, Joseph Boinett, i en TV-sendt uttalelse i 19-tiden.

Et ukjent antall angripere skal fremdeles befinne seg inne i hotellet. Sikkerhetsstyrker fra flere enheter er i gang med en omfattende operasjon inne i hotellet. Ifølge Boinett var seks av sju etasjer i bygningen sikret tirsdag kveld.

NRK-korrespondent i nabobygget

NRKs korrespondent Ida Titlestad Dahlback og den lokale fotografen Robert Lutta oppholdt seg i nabobygget under angrepet i Nairobi, men er nå i sikkerhet.

Utenrikssjef Gunnhild Viken i NRK bekrefter til Medier24 at Dahlback og fotografen satt i nabobygget og redigerte en sak da angrepet skjedde. De er nå i sikkerhet og uskadd.

– Hun har det etter forholdene bra, men ble selvfølgelig redd når noen begynner å skyte vilt i nabobygget og hun ikke vet om hun er helt trygg, sier Viken.

Det norske statlige investeringsfondet Norfund har adresse på samme sted som er under angrep i Nairobi, melder VG.

Se direkte fra Nairobi her:

Mange fryktes drept

Boinett sier mange gjester ble alvorlig såret da selvmordsbomberen utløste sine eksplosiver, men kom ikke med opplysninger om eventuelle drepte.

Ifølge nyhetsbyrået AFPs fotograf på stedet, skal minst fem være drept i angrepet. Ubekreftede meldinger antyder imidlertid langt høyere dødstall. Nyhetsbyrået Reuters setter tallet på drepte til minst sju.

Bilder fra åstedet viser personer som ligger skutt og drept ved bordene i en uterestaurant. En anonym politimann oppgir til nyhetsbyrået AP at det er observert drepte både i hotellets restaurant i første etasje og i kontorer i etasjene oppover.

Kenyanske sykehus ber tirsdag kveld om at folk melder seg som blodgivere etter angrepet.

Det er varslet at Kenyas innenriksminister Fred Matiang'i vil komme med en uttalelse snarlig.

Tvitret fortvilet om hjelp

Angrepet var rettet mot det såkalte Dusit-komplekset i 14 Riverside i den velstående bydelen Westlands nord i Nairobi.

Bygningen huser en rekke kontorer, femstjernershotellet DusitD2, banker og parkanlegg. Det norske statlige investeringsfondet Norfund har også kontorer i bygningen. Selskapet opplyser at alle de sju ansatte er gjort rede for.

Bilder fra starten av angrepet viste mennesker som flyktet for sitt liv fra området og via Twitter og sosiale medier ba personer i bygningen fortvilet om hjelp.

– Vær så snill, hjelp oss, vi gjemmer oss. Det er svartkledde og tungt bevæpnede terrorister her, tvitret en person som befant seg i bygningskomplekset.

– Det var en bombe, det er mye skyting, hvisker en mann som AFP har fått kontakt med på et kontor i bygningskomplekset.

– Vi er ikke i sikkerhet. Om jeg dør, vær så snill og fortell mine barn at jeg elsker dem, hvisker en mann i en telefonoppringning til den kenyanske avisen The Star.

Nytt al-Shabaab-angrep

Den ytterliggående islamistgruppen al-Shabaab har påtatt seg skylden for angrepet.

En talsmann for den somaliske væpnede gruppen sier til TV-stasjonen Al Jazeera at de «har en pågående operasjon i Nairobi».

I september 2013 ble 67 mennesker drept da al-Shabaab angrep Westgate-kjøpesenteret, som ligger i det samme området av Nairobi.

En av angriperne den gang var en 23 år gammel norsksomalier som ble drept. Al-Shabaab har siden gjennomført flere angrep i Kenya.

Kommentarer til denne saken