RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Angrep våpeninnsamling

Sist oppdatert:
Et fotballstadion som brukes til innsamling av våpen i Bagdad, ble søndag beskutt med bombekastere.

To sivile ble skadd i angrepet på stadionet, som har vært benyttet til våpeninnsamling fra opprørslederen Moqtada al-Sadrs sjiamilits i en ukes tid.

Avvæpningsprogrammet, som gir penger i innbytte for våpen, ble fredag forlenget med to dager. Det skulle etter planen avsluttes senere søndag.

Ødelagte våpen
Ifølge en amerikansk offiser er det innlevert få våpen i brukbar stand. Mange av våpnene som irakerne er kommet med er gamle og ødelagt.

- Vi hadde regnet med at tusenvis av våpen ville bli innlevert. Så mange har det ikke blitt, sier kaptein Brian O’Malley.

Kapteinen tror ikke at militssoldatene som støtter Moqtada al-Sadr er avvæpnet. Det er for eksempel i liten grad kommet inn våpen av den typen som ofte blir brukt mot amerikanske styrker, som hjemmelagde veibomber og bombekastere.

Våpnene vil bli utdelt
Den irakiske tjenestemannen Aqil al-Saffar hevder imidlertid at det er innlevert et stort antall forskjellige typer våpen. Disse oppbevares hos forsvarsdepartementet, opplyser han. Saffar har ingen kommentar til våpnenes tilstand, men sier de vil bli distribuert til de irakiske sikkerhetsstyrkene.

Det har vært relativt rolig i Sadr-byen i Bagdad de siste dagene. Overgangsregjeringen håpet at avvæpningsprogrammet skulle gjenreise myndighetenes autoritet i forkant av det planlagte valget i januar.

Et hotell i Bagdad som benyttes av utenlandske journalister og entreprenører ble også beskutt med bombekastere søndag.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere