RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Angrepsplan mot Iran er avslørt

Det iranske atomkraftverket i Natanz.
Det iranske atomkraftverket i Natanz. Foto: Scanpix/AFP
Sist oppdatert:
Et amerikansk angrep mot Iran vil omfatte mesteparten av landets militære infrastruktur, og ikke bare kjernefysiske anlegg.

USA hevder at de ikke har noen planer om å gå til angrep på Iran. Men ifølge BBC har høyerestående offiserer allerede satt opp en liste over utvalgte mål dersom et angrep skulle komme på tale.

Planene for et eventuelt luftangrep mot Iran retter seg ikke bare mot kjernefysiske anlegg, men omfatter mesteparten av landets militære infrastruktur, melder BBC.

Flere typer mål
Dersom ordre om et slikt angrep skulle bli iverksatt, ville målene være luftbaser, marinebaser, rakettbaser og kommandosentre.

USA insisterer på at de ikke planlegger et angrep, og de forsøker å overtale iranske myndigheter til å avstå fra anriking av uran.

FN har også bedt Iran stanse sitt kjernefysiske program hvis de vil unngå økonomiske sanksjoner. Iran har frist på seg til 21. februar.

Anriket uran kan brukes til å drive kraftstasjoner, men sterkt anriket uran kan også brukes i en atombombe.

Reserveplan
Nå sier diplomatiske kilder til BBC at høyerestående offiserer ved Central Command i Florida allerede har valgt ut sine mål i Iran – som en reserveplan.

Listen over mål inkluderer Irans anrikingsanlegg ved Natanz. Anlegg i Isfahan, Arak og Busher står også på listen.

Det som vil kunne utløse et slikt angrep er en eventuell bekreftelse på at Iran utvikler atomvåpen – noe Iran benekter.

Et angrep på amerikanske styrker i Irak kunne også utløse et bombeangrep, forutsatt at det var mange dødsfall og at angrepet kunne spores direkte tilbake til Teheran.

Tidligere denne måneden sa amerikanske tjenestemenn at hadde bevist for at Iran forsyner irakiske sjia-militser med våpen. Irans president Mahmoud Ahmadinejad benektet dette og kalte beskyldningene «en unnskyldning for å være lengre» i Irak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere