Anklager nordmenn for spionasje

Sudan har beordret Flyktninghjelpen ut av Sør-Darfur, og anklager organisasjonen for spionasje og desinformasjon.

21.11.06 14:51

- Vi har bestemt oss for ikke å fornye avtalen med den norske Flyktninghjelpen, sier Mohamed Salih, som leder departementet for internasjonale forbindelser i Sør-Darfur, til Reuters.

- De har rapportert om bevegelsene til de militære styrkene. Dette ligger under virkeområdet til spioner, sier Salih.

Allerede for to uker siden sendte Flyktninghjelpen ut en pressemelding der de gjorde det klart at de ikke lenger kan jobbe i Darfur, fordi de lokale myndighetene hindrer organisasjonens arbeid.

- Stemmer ikke
- Det stemmer overhodet ikke at vi har drevet spionasje eller drevet noen form for informasjon om troppeforflyttinger i området. Det vi derimot har gjort er å levere en rapport der vi har reist spørsmål om voldtekter, sier utenlandssjef i Flyktninghjelpen, Jens Mjaugedal, til Nettavisen.

Flyktninghjelpen har frem til nå blant annet drevet de to største leirene i Darfur.

Ba om forklaring
Han sier Flyktninghjelpen i mer enn to måneder har vært hindret fra å jobbe i Darfur, og lenge har bedt om en forklaring.

- Den har nå kommet, i form av disse spionasjeanklagene, sier Mjaugedal.

Flyktninghjelpen ble stiftet i 1946 for å hjelpe flyktninger i Europa etter 2. verdenskrig. Da var navnet Europahjelpen. Siden har organisasjonen hjulpet millioner av konfliktofre over hele verden.

Bekrefter utvisning
Sudans ambassadør i Norge, Mohamad El-Tom, befinner seg for øyeblikket i Sudans hovedstad Khatroum. Han bekrefter at Flyktninghjelpens arbeid i Darfur har blitt stanset, men sier organisasjonene får fortsette å drive sitt arbeid i resten av Sudan.

- Årsaken til utestengelsen er at Flyktninghjelpen som ansvarlig for koordinering av flyktningleirene i området har rapportert uriktig om situasjonen i Darfur. Særlig når det gjelder vold mot flyktninger. Disse rapportene har blitt levert til FN og andre organisasjoner, blant annet norske myndigheter, sier El-Tom til Nettavisen.

- Vi har flere ganger forsøkt å finne en løsning på dette gjennom Det norske utenriksdepartementet, uten å lykkes, sier El-Tom.

Nettavisen besøkte i juni byen Nyala i Sør-Darfur, blant annet flyktningene i Kalma-leiren, der det bor omkring 90.000 flyktninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.