*Nettavisen* Nyheter.

Anklager om valgjuks i Georgia

Regjeringen og opposisjonen i Georgia utvekslet mandag morgen skjellsord og anklager om fusk ved valget på nasjonalforsamling i den tidligere sovjetrepublikken. Noe valgresultat forelå ikke.

Valgdagsmålingene sprikte etter en stemmeavvikling som ifølge opposisjonen var preget både av elendig organisering og direkte juks. Interessen for valget var uansett svært stor, og flere steder i landet måtte valglokalene utvide åpningstiden for at alle skulle få stemt.

Utfallet av valget er av stor interesse for næringslivet i Vest-Europa og andre vestlige land, som følger nøye med i byggingen av en oljerørledning gjennom Georgia. Fra 2005 av skal denne rørledningen føre olje fra Kaspihavet gjennom Georgia og Tyrkia til vesten.

Sjevies etterfølger
Ifølge en av valgdagsmålingene søndag lå president Eduard Sjevardnadses parti For et nytt Georgia i ledelsen etter den innledende opptellingen. Sjevardnadse går av i 2005, og valget på ny nasjonalforsamling kan gi en pekepinn om hvem som blir hans etterfølger.

En annen måling viste at opposisjonsalliansen som ledes av tidligere justisminister Mikhail Saakasjvilij ledet med 20,8 prosent av stemmene. Ifølge denne målingen ville 4 av de til sammen 21 partiene som deltok i valget, passere sperregrensen på 7 prosent.

Blant disse partiene var det venstreorienterte Arbeiderpartiet, som ledes av den georgiske nasjonalforsamlingens president Nino Burdzjanadse. Blant dem var også Fornyelsespartiet, ledet av Sjevardnadses gamle rival Aslan Abashidse.

Vestens favoritt
I vesten huskes Eduard Sjevardnadse best som Mikhail Gorbatsjovs utenriksminister på den tiden da et liberalisert Sovjetunionen trådte ut av den kalde krigens skygger og bidro til gjenforeningen av Tyskland. Mange av hans georgiske landsmenn ser annerledes på ham.

De beskylder den sittende presidenten for grove brudd på valgløftene om bedre lønn og høyere levestandard. Ifølge valgdagsmålingene kan Sjevardnadses støttespillere nå miste sitt parlamentariske flertall, slik at hans regjering får problemer med sin reformpolitikk.

Georgia er rikt på gode vinmarker og andre jordbruksområder, og hadde i sin tid høyere gjennomsnittsinntekt enn noen annen sovjetrepublikk. Etter at landet ble selvstendig i 1991, har landet blitt stadig mer preget av fattigdom og kaos.

(NTB/AFP/Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.