NEW YORK (Nettavisen): Firmaet bak det mye omtalte «Steele-dossieret» kommer via en kronikk i The New York Times onsdag, skrevet av grunnleggerne Glenn R. Simpson og Peter Fritsch, med kraftig kritikk mot republikanerne i Kongressen i USA.

Begge kamrene, altså Representantenes hus og Senatet, har egne granskinger av Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget. I tillegg har også FBI, ledet av spesialetterforsker Robert Mueller, en selvstendig gransking.

I kronikken legger grunnleggerne av Fusion GPS fram hva som har foregått i løpet av de 21 timene de har svart for seg bak lukkede dører under høringer i tre forskjellige komiteer i Kongressens to kamre, samtidig som de oppfordrer Kongressen til å offentliggjøre innholdet i disse høringene.

- Vil sverte oss

«Det er fremdeles mye offentligheten ikke vet om mannen med den mest trøblete businessfortiden av noen amerikansk president», skriver duoen i Fusion GPS med Donald Trump i tankene.

I kronikken hevder Fusion GPS at «Trumps allierte i Kongressen har gravd igjennom våre bankutskrifter og forsøkt å sverte vårt firma for å straffe oss for å dokumentere hans forbindelser til Russland».

Formann Chuck Grassley (R) i Senatets justiskomite sier allerede nå nei til oppfordringen om å offentliggjøre innholdet i høringen deres, melder CNN.

- Det vil sverte ettermælet til andre vitner og påvirke etterforskningen, sier den republikanske senatoren fra Iowa ifølge CNN.

Ifølge Grassleys talsmann Taylor Foy nektet Glenn R. Simpson å svare på alle spørsmålene under høringen, og henviste i stedet til det femte grunnlovstillegget, som gir en rett til å la være å besvare spørsmål som kan inkriminere en selv.

- Herr Simpson har nektet å besvare flere dusin spørsmål frivillig, og har heller ikke gitt komiteen de dokumentene og svarene vi ønsket på oppfølgingsspørsmål. Komiteens invitasjon til en åpen høring for herr Simpson er fortsatt på bordet, sier Foy ifølge Politico.

- Vidtrekkende bevis

Etterretningsfirmaet Fusion GPS skriver i sin kronikk også at det har oppfordret etterforskerne til å se nøye på bankutskrifter fra Deutsche Bank og andre som har finansiert Trumps forretninger, men Simpson og Fritsch hevder at Kongressen virker uinteressert i dette, noe de underbygger med at de eneste bankutskriftene som Husets etterretningskomite har stevnet, er deres egne.

«Vi har fortalt Kongressen at fra Manhattan til Sunny Isles Beach i Florida, fra Toronto til Panama, finner vi vidtrekkende bevis for at Trump og hans organisasjon har samarbeidet med en rekke lyssky russere og arrangementer som ofte kan minne om hvitvasking av penger, men disse avtalene ser ikke ut til å interessere Kongressen», skriver Simpson og Fritsh.

Det republikanske partiet har flertall i både Representantenes hus og Senatet. I sistnevnte kammer er det nå en overvekt på 51 mot 49 etter at Doug Jones denne uka ble sverget inn fra Alabama.

- Omfattende sammensvergelse

«Steele-dossieret» har fått sitt navn fra eks-spionen Christopher Steele, som ble ansatt av Fusion GPS for å granske Trumps forbindelser til Russland. I dossieret hevdes det blant annet at Russlands president Vladimir Putin har et kompromitterende sexopptak av USAs nåværende president.

I en fersk bok som den prisvinnende journalisten Luke Harding har skrevet, kalt «Sammensvergelse – Hvordan Russland hjalp Donald Trump inn i Det hvite hus», forteller Steele at sammensvergelsen mellom Trump og Russland er større enn folk aner.

- Den er enormt omfattende. Helt enorm, sier Steele.

Ifølge Luke Harding er Steele en troverdig etterretningsekspert som både Kongressen og FBI tar på alvor og har respekt for.

Nettavisen har tidligere oppsummert hva som er de viktigste indisiene på et samarbeid som foreløpig er kjent offentlig. Les mer om det her: