RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anklager USA for tortur

Sist oppdatert:
En rekke irakiske eks-fanger står frem og forteller om tortur i amerikansk fangenskap.

Britiske Sunday Times anslår at okkupasjonsstyrkene nå holder 12.800 fanger i Irak, og har fått tilgang til intervjuer den amerikanske menneskerettsgruppen Christian Peacemaker Teams har gjort med løslatte fanger.

I intervjuene fortelles det om grove overgrep under tiden i fangenskap.

Abd al-Rahman, en tidligere tjenestemann i det irakiske landbruksdepartementet, ble tatt til fange i juni. Falske anklager om at han hadde tilhørt Saddam Husseins fedayeen-milits kan ha ligget bak, tror han selv.

Helvete

Med pågripelsen begynte også et tre måneder langt helvete, der de amerikanske fangevokterne gjentatte ganger skal ha banket ham opp, gitt ham elektrisk støt og utsatt ham for annen mishandling.

De to første dagene ble han holdt innesperret i et rom med hendene bundet bak på ryggen. Til tross for den kvelende varmen ble han bare gitt to glass vann.

-I løpet av disse to dagene ble jeg gjentatte ganger baket opp av forhørerne, som kastet meg rundt, sto på ryggen min og trakk ut en av tåneglene mine, forteller han.

-Nå er jeg fri og ved god helse, men jeg har ikke lenger noen jobb og mange venner og familiemedlemmer sitter fortsatt i fangenskap, forteller Abd al-Rahman.

Matrasjonene hevder han inneholdt svinekjøtt som muslimer har forbud mot å spise, og i teltene der de sov krabbet skorpioner.

Granskes

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld har betegnet rapportene om overgrep som "alvorlige og troverdige", og amerikanernes militære øverstkommanderende i Irak, general Richard Sanchez, beordret nylig gransking.

Kunngjøringen om dette kom knapt en uke etter at tre amerikanske soldater - to menn og en kvinne - ble funnet skyldige i å ha sparket fanger i hodet, magen og skrittet, i fangeleiren Camp Bucca i det sørlige Irak. De tre er kastet ut av det amerikanske forsvaret.

En amerikansk offiser, som innrømmet å ha avfyrt et våpen nær en annen fange, måtte søke avskjed.

Ulidelig varme

Verst skal forholdene ha vært i Camp Cropper på den internasjonale flyplassen utenfor Bagdad, der fangene ble holdt innesperret i ulidelig varme telt sist sommer. I oktober ble denne fangeleiren stengt.

Blant dem som satt i Camp Cropper var Abd al-Rahman, som etter lengre tid med hendene bundet bak ryggen fikk behandling av en stor og kraftig soldat som ble presentert som lege.

-Han undersøke meg ved å slå meg for å få meg til å rulle rundt, og presset deretter knyttneven inn i brystet mitt for å sjekke om jeg var ved bevissthet, forteller han til Christian Peacemaker Teams.

Under forhørene ble han gjentatte ganger bedt om å fortelle hvor Saddam Hussein skjulte seg, og da han sa at han ikke visste truet de amerikanske soldatene angivelig med å skade familien hans.

Kastet ut av bil

Løslatelsen kom like overraskende som pågripelsen, forteller den tidligere tjenestemannen.

-De kjørte meg til sentrum av Bagdad, i nærheten av Al-Rasheed-hotellet, og kastet meg ut av bilen mens de ropte "skynd deg, skynd deg!". For svak til å kunne gå ved egen hjelp ble han hjulpet inn i en taxi av en trafikkpolitimann.

Tidligere fanger forteller også skrekkhistorier fra Abu Ghraib, et av Saddam Husseins mest fryktede fengsler som nå er overtatt av amerikanerne.

Den 52 år gamle grønnsakhandleren Najim Abdulhussein forteller blant annet hvordan amerikanerne tvang ham til å stå oppreist i 13 timer, helt til han falt sammen av utmattelse.

Abdulhussein forteller også at han ble brent med sigaretter og spyttet i ansiktet under avhørene i Abu Ghraib.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere