RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anklages for giftdrap på chilensk president

Generalene som drepte Chiles president Salvador Allende, kan ha flere toppolitikeres liv på samvittigheten. Ledende chilenske militære sto bak president Eduardo Frei Montalvas mystiske dødsfall i 1982, sier en jurist.

Frei-familiens advokat Alvaro Varela hevder at Frei ble forgiftet på sykehuset der han var innlagt for en mindre operasjon. En sykepleier skal ha forklart at hun så en person dyppe en bomullsdott i en skål med bakterieoppløsning, og så gni dotten mot Freis åpne sår.

Kristeligdemokraten Eduardo Frei Montalva var president i Chile fra 1966 til 1970, da han ble avløst av sosialdemokraten Salvador Allende. Allende ble i 1973 styrtet i et blodig kupp ledet av generalen Augusto Pinochet.

Datteren Carmen Frei Ruiz-Tagle, som er chilensk senator, forteller at da farens tilstand forverret seg, mottok familien en rekke anonyme telefonoppringninger. Her ble det snakket om en sammensvergelse med sikte på å forgifte Frei Montalva.

- For hver dag som går blir jeg mer og mer overbevist om at utenforstående var innblandet i min fars død. Jeg ber alle som vet noe om dette, om ikke å være redde, men stå fram med sine opplysninger, sier Carmen Frei Ruiz-Tagle.

Den avdødes sønn Eduardo Frei Ruiz-Tagle, som selv var president i årene 1994–2000, står i spissen for kampanjen for gransking av saken. Etter tiden som statssjef ble Frei Ruiz-Tagle utnevnt til senator på livstid, og familien nyter betydelig politisk innflytelse. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere