Anna Lindh er død

Halv seks torsdag morgen døde Sveriges utenriksminister Anna Lindh. - Vi har mistet vårt ansikt utad, sa en gråtkvalt statsminister Göran Persson.

11.09.03 13:34

Lindh ble knivstukket på et kjøpesenter i Stockholm onsdag ettermiddag, og døde av skadene torsdag morgen.

- Sosialdemokratiet har mistet sin beste politiker. Regjeringen har mistet en dyktig statsråd og en god arbeidskamerat. Sverige har mistet sitt ansikt mot verden, sa statsminister Göran Persson da det ble kjent av Lindh hadde mistet livet.

Foto: Pressens Bild

Natt til torsdag kjempet legene fortsatt for å stanse de store blødningene fra Lindhs alvorlig skadde lever. Hun måtte få tilført blod under den langvarige operasjonen, som begynte ved 17-tiden onsdag og fortsatte utover i nattetimene torsdag.

Døde av masseblødning
Ved ett-tiden i natt så blødningen ut til å være under kontroll, men en time senere måtte Lindh på operasjonsbordet igjen.

- Hun døde av en masseblødning, forårsaket av knivskader på lever og flere av de store blodkarene, sier Margareta Hamark, informasjonssjef ved det Karolinske sykehuset, til TV 2 Nettavisen.

Anna Lindh ble erklært død klokken 05.29 torsdag morgen.

- Hun har ligget på operasjonsbordet i natt, men livet var dessverre ikke til å redde, til tross for at et stort team av spesialister gjorde det de kunne, sier Hamark.

Foto: Alberto Pellaschiar, AP

Gråtkvalt Persson
- Våre tanker går til Annas nærmeste familie. Ektemannen Bo og barna. Det kjennes uvirkelig og er vanskelig å forstå, sa en gråtkvalt statsminister Göran Persson på en pressekonferanse like etter at beskjeden kom.

- Anna var her midt i blant oss nettopp. Engasjert, kvikk og rett på sak. Så rykkes hun i fra oss midt i hennes demokratiske arbeid, som hun satte så høyt. Med et internasjonalt engasjement, ble hun en høyt verdsatt samarbeidspartner internasjonalt.

Persson rettet så fokus på at saken må oppklares raskt.

- Det som trengs nå, er sannhet. Det demokratiske samfunnet kan ikke forsvares på noen annen måte. Det er også den eneste måten vi kan hedre Anna Lindh på, sa Persson.

Persson sa at det som har skjedd, skader tilliten i det svenske samfunnet.

Foto: Russell Boyce, Reuters

- Derfor er det viktig at dette attentatet får en oppklaring. Hvordan kunne dette hende? Vi vil at alle i samfunnet vårt skal kunne bevege seg fritt og uten fare. Vi må vise besluttsomhet om de verdier vi vil skal fylle Sverige, sa Persson.

To barn
Anna Lindh ble 46 år gammel. Hun var gift med Bo Holmberg (61), og var mor til guttene Filip (10) og David (13). Siden 1998 har hun har vært utenriksminister i Göran Perssons regjering for partiet Socialdemokraterna (S) med ansvar for utenriks- og sikkerhetspolitikk, menneskerettigheter og svenske borgeres rettigheter og velferd i andre land.

Hun var ansett for å være en fremtidig statsministerkandidat i Sverige.

Lindh har markert seg som en av forkjemperne for at Sverige skal slutte seg til den europeiske valutaunionen og er Sveriges ukronede ja-dronning. I sommer har hun gjennomført et heseblesende program, spekket med taler og arrangementer ulike steder i landet.

Se direktesending fra TV 2 og svensk TV 4 på web-TV ved å gå inn på lenken øverst til høyre i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.