*Nettavisen* Nyheter.

Annan advarer Bush i FN

Foto: Knut Fjeldstad (Scanpix)

Generalsekretær Kofi Annan advarer mot president George W. Bushs doktrine om forkjøpskrig. Den er en utfordring til FN og kan føre til globalt anarki.

23.09.03 10:00

Annan kommer med sin klare advarsel til USA når han åpner generaldebatten i FNs hovedforsamling tirsdag. President Bush blir en av de første talerne av en lang rekke representanter fra organisasjonens 191 medlemsland.

Generalsekretæren stiller spørsmål ved Bush-administrasjonens argumenter om at enkeltland både har rett og plikt til å bruke militær makt mot konvensjonelle våpensystemer på et tidlig tidspunkt, selv om et land ikke har slike våpen, skriver NTB-Reuters.

FN-pakten åpner for bruk av militærmakt til selvforsvar.

- Men hittil har det vært en klar forutsetning at FN må gi klar ryggdekning hvis enkeltland ønsker å gå lenger for å møte alvorlige trusler mot verdensfreden, sier Annan, ifølge utdrag av hans tale.

Annan sier at Irak-krisen har satt FN i en klemme at og verdensorganisasjon står nå ved en skillevei, som er like alvorlig som situasjonen var i 1945 da FN ble grunnlagt.

Annan nevner ikke USA ved navn i sin tale, men mange andre land vil trolig " henge bjella på kua" når arbeidet med å bygge bru over motsetningene etter Irak-krisen fortsetter de nærmeste ukene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.