RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Annan beordrer stans

Foto: Scanpix/AP
Sist oppdatert:
FNs generalsekretær Kofi Annan fordømmer begge partene i Israel-Hizbollah-konflikten.

- Angrepene må stanse umiddelbart, sa Kofi Annan torsdag ettermiddag norsk tid i sin tale til FNs Sikkerhetsråd.

- Holder en nasjon fanget
Annan anerkjenner Israels rett til selvforsvar, men reagerer kraftig på det han kaller Israels overdrevne maktbruk. Han sier også at Hizbollah holder en hel nasjon som gisler ved å sende raketter inn i Israel og ved å bortføre israelske soldater.

Generalsekretæren vedgår at mye står i veien for å oppnå fredelig konfliktløsning.

- Det ligger store hindre i veien for å komme frem til en våpenhvileavtale, eller selv til å redusere volden snarlig, understreker Annan.

Israelske myndigheter har kalt luft- og bakkeangrepene på Hizbollah-stillinger for selvforsvar. FNs generalsekretær reagerer imidlertid på den kollektive avstraffingen av hele det libanesiske folket som han mener pågår.

Frykter spredning
Frykten for at konflikten skal eskalere er stor, og torsdag ber Pakistans president general Pervez Musharraf partene om å legge ned våpnene for å forhindre at krigføringen sprer seg til Syria eller Iran.

- Jeg ber det internasjonale samfunn hjelpe med å finne en løsning i denne saken der Palestina er den tilgrunnliggende årsaken til krisen i Midtøsten, sa Musharraf i en TV-sendt tale torsdag, ifølge AP.

Kofi Annan og G8 har tidligere tatt til orde for utplassering av en internasjonal styrke i Sør-Libanon. Dette avviser Israels visestatsminister og fredsprisvinner Shimon Peres torsdag.

Torsdag fortsetter evakueringen av utlendinger i Sør-Libanon.

Advarer mot humanitær krise
FNs generalsekretær uttrykker enorm bekymring over siviles situasjon i Libanon, og han frykter i likhet med en rekke andre en reell humanitær krise. Ifølge FN-tall har over 140.000 flyktet over grensene til Syria. Verdensorganisasjonens overslag antyder også at en tredel av de rammede i konflikten er barn, melder BBC.

- Vi skal ikke svikte folket i Libanon når de er i nød, men vi må gå frem med forsiktighet, understreket Annan i sin tale rettet mot Sikkerhetsrådet.

FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland har tidligere gitt uttrykk for at en rekke skadde ikke får hjelp på grunn av ødelagt infrastruktur. Blant annet er sentrale veier bombet sønder og sammen.

Uten en avtale som kan gi hjelpeorganisasjoner tilgang til utsatte områder, vil man stå overfor en katastrofe, advarer han.

Et møte med USAs utenriksminister Condoleezza Rice og EUs utenrikspolitiske leder Javier Solana venter Kofi Annan senere torsdag.

Mens intens møtevirksomhet pågår for å få i gang eventuelle forhandlinger så snart som mulig, fortsetter krigføringen mellom Hizbollah-soldatene og israelske styrker.

Forslag til løsning
Kofi Annans plan for en mulig løsning på den libanesiske krisen, som ble lagt frem torsdag, inkluderer en midlertidig våpenhvileavtale. I tillegg må Hizbollah utleverer de kidnappede israelske soldatene til legitime libeanesiske myndigheter under overvåking av den internasjonale Røde Kors-komiteen, melder Le monde.

Kamper på libanesisk territorium
Israelske styrker rykket onsdag over grensen til Libanon, men omtaler operasjonen som «nålestikkangrep» - det dreier seg med andre ord ikke formelt om noen full invasjon, ennå.

Torsdag melder TV-kanalen Al Jazeera at tre israelske soldater og minst en Hizbollah-kriger skal være drept i de såkalte grensekampene. Tidligere torsdag skal minst fem israelske soldater skal være skadd, to av dem alvorlig, i de samme områdene.

Ifølge den israelske hæren skal to Hizbollah-soldater være drept i disse kampene.

I tillegg hevder Hizbollah å ha ødelagt to israelske tanks i landsbyen Maroun al-Ras, og beslaglagt israelsk militært utstyr.

Israelske styrker har ifølge Reuters torsdag også gjennomført luftangrep på Gazastripen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere