RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Annan ber lederne si «kondom»

(EPA)
Sist oppdatert:
FNs generalsekretær Kofi Annan advarer om at kampen mot aids blir tapt dersom ikke verdens ledere tør å ta ordet «kondom» i si munn.

I et intervju med BBC kritiserer Annen lederskapet både i de rike og fattige landene, og sier rett ut at han er skremt over deres ignorante holdning til problemet.

- Jeg er sint, bedrøvet og jeg føler meg hjelpesløs av å leve i en verden hvor vi har midlene og ressursene til å hjelpe alle disse pasientene. Det som mangler er politisk vilje.

Annan sa at de rike landene, spesielt USA og EU-landene, har mislykkes i å skaffe ressursene som trengs for å betale for medisiner, sette i verk forebyggende programmer og utdanne leger og sykepleiere.

Masseødeleggelsesvåpen
Mange land beskriver aids som en sikkerhetstrussel, men er likevel ikke villig til å gi det samme oppmerksomhet som terrorisme og masseødeleggelsesvåpen.

- For folk i noen av landene vi snakker om, er aids et masseødeleggelsesvåpen – og hva gjør de med det?, spør Annan.

- Det indikerer en utrolig hardhudethet som man ikke ville forvente seg i det 21. århundre.

Tør ikke si kondom
Men det er ikke bare de vestlige, rike lederne som får på pukkelen av generalsekretæren. Han kritiserer også afrikanske ledere som lar sitt folk dø fordi de er for flaue til å snakke om kondomer.

- Vi hadde et tilfelle der en afrikansk leder skulle holde en tale, og det ble forberedt en tale for ham der han ble bedt om å oppfordre unge folk og resten av befolkningen til å bruke kondom for å beskytte seg.

- Han sa: «Jeg kan ikke si ordet kondom. Jeg er nasjonens far. Dere kan ikke be meg om å oppfordre de unge til å være lette på tråden», forteller Annan i BBC-intervjuet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere