RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Annan ber om massiv støtte

Sist oppdatert:
- Dette er en katastrofe av et omfang verden ikke har stått overfor tidligere, og som krever en tilsvarende respons, sier FNs generalsekretær Kofi Annan.

Kofi Annan sa natt til fredag at omfanget av flombølgekatastrofen krever en støtte fra verdenssamfunnet som det er vanskelig å forestille seg. FNs generalsekretær er glad for at verdenssamfunnet har gitt god og rask støtte til katastrofen. Samtidig understreker han at det er det nødvendig også med en langsiktig støtte.

- Vi må også forplikte oss på lang sikt. Vi vet at katastrofen vil være merkbar i lang tid framover, sa Annan etter møtet med ansatte fra FN i New York natt til fredag.

Tre milliarder
Annan gjorde det klart at hele FN-familien står klare til å hjelpe de rammede med å bygge opp sine liv igjen. Han understreket samtidig at der et er enormt press på FNs ansatte og ressurser og at katastrofen er så stor at ingen land kan klare å håndtere den alene.

Oversikt over foreløpig pengestøtte:

Verdensbanken: 250 millioner dollar

England: 96 millioner dollar

EU: 44 millioner dollar

USA: 35 millioner dollar

Canada: 33 millioner dollar

Japan: 30 millioner dollar

Australia: 27 millioner dollar

Frankrike: 20,4 millioner dollar

Danmark: 15,6 millioner dollar

Saudi Arabia: 10 millioner dollar

Kilde: FN

Foreløpig har Verdensbanken, enkeltland og personer gitt 500 millioner dollar (vel tre milliarder kroner) i støtte, melder BBC. Norge har lovet 100 millioner kroner.

Vurderer konferanse
USAs utenriksminister Colin Powell vil møte Annan fredag før han drar til katastrofeområdet.

Powell har nå sagt seg enig i at FN bør stå for koordinering av hjelpearbeidet, tiltross for et tidligere utspill fra Washington om at å danne en basisgruppe med donorland med India, Australia og Japan.

Donorlandene vurderer å arrangere en konferanse neste uke, sier Powell.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere