*Nettavisen* Nyheter.

Annan stoppet sex-sak i FN

USA krever en forklaring etter at FNs generalsekretær Kofi Annan underkjente en kjennelse om at flykning-kommissæren sex-trakasserte en kvinnelig kollega.

Det var det FNs interne etterforskningsorgan som konkluderte med at anklagene om at FNs høykommissær for flyktninger Ruud Lubbers, tidligere statsminister i Nederland, trakasserte en 51 år gammel amerikansk kollega var sanne. Organet anbefalte at «passende skritt» ble tatt i saken.

Etter å ha vurdert bevisene konkluderte imidlertid Kofi Annan med at anklagene ikke var godt nok dokumenterte, og bestemte at Lubbers ikke skulle straffes.

Nå krever USA en forklaring fra generalsekretæren, melder nyhetsbyrået AP.

- Hun misforsto
- På den ene side finner etterforskningen at anklagene er sanne, på den annen side mener generalsekretæren at bevisene ikke er gode nok og avslutter saken. Vi behøver mer informasjon, uttaler den amerikanske FN-rådgiveren Tom Repasch til FNs generalforsamling onsdag, ifølge AP.

Anklagede Ruud Lubbers fortalte pressen i mai at saken ble rapportert internt 27. april og relaterte seg til en episode 18. desember 2003. Lubbers innrømmer å ha kommet med en «vennlig gest» på et møte den dagen, men mener den amerikanske kvinnen misforsto.

Kofi Annan har onsdag ikke svart på USAs kvav om å få en forklaring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.