Annan vil reformere FN

Foto: Knut Fjeldstad (Scanpix)

Generalsekretær Kofi Annan mener FN må gjennom større endringer, dersom organisasjonen skal kunne fylle sin rolle som fredsbevarende organ verden over.

FNs generalsekretær Kofi Annan mener verdensorganisasjonen står overfor store utfordringer i begynnelsen av det 21. århundret.

Splittet verden
Etter at verden ble splittet som en følge av USAs intervensjon i Irak, gjør krig og andre konflikter det vanskelig for FN å oppnå internasjonal legitimitet.

FN har heller ikke funnet sin plass når det gjelder å bekjempe nye former for terrorisme, spredning av ikke-konvensjonelle våpen og kriminelle nettverk, heter det i rapporten, ifølge NTB.

Ber om innspill
Verdensorganisasjonen var selv gjenstand for terrorisme da hovedkvarteret i Bagdad ble angrepet den 19. august i år. 22 mennesker ble drept og over 100 såret.

- Jeg ser på angrepet som en direkte utfordring til visjonen om global solidaritet og kollektiv sikkerhet, som er grunnlaget for FN-charteret, skriver han i rapporten.

Annan har bedt alle 191 medlemsland om å bidra med nye ideer til hvordan organisasjonen skal jobbe fremover, ikke minst for å nå tusenårsmålene om utvikling i den fattige delen av verden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.