RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Annan vil utnevne ny Irak-utsending

Foto: Knut Fjeldstad (Scanpix)
FNs generalsekretær Kofi Annan vil utnevne en ny spesialutsending i Irak, men det er likevel ikke sikkert FN vil returnere til landet.

Sergio Vieira de Mello var en av 22 som ble drept da en selvmordsbomber slo til mot FNs hovedkvarter i den irakiske hovedstaden 19. august, et angrep som tvang Annan til å trekke sine ansatte ut av landet.

USA, som selv sliter tungt i Irak, har siden presset hardt på for å få FN tilbake på banen, men Annan nøler.

- Dersom situasjonen forbedrer seg, er vi klare til å reise tilbake, sa Annan mandag.

- Vi vurderer nå våre operasjoner, og ser på hva vi kan få til utenfra, hvilke operasjoner vi kan gjennomføre over grensa og om omstendigheter tillater oss å operere i landet, sa Annan.

Ny strategi
Den uventet harde motstandskampen amerikanerne har møtt i Irak, tvang nylig Bush-administrasjonen til å revurdere sin strategi.

I helgen lovet USA å overføre makten til en overgangsregjering innen 30. juni neste år, men opplyste samtidig at de amerikanske styrkene vil bli stående i landet på ubestemt tid.

Beslutningen om å overlate makten til en irakisk overgangsregjering ble likevel hilst velkommen av flere, blant dem Annan.

FNs generalsekretær har aldri tatt til orde for verken militær eller sivil FN-kommando over Irak, slik tilfellet var i Kosovo og Øst-Timor. Han har derimot sagt at FN vil kunne spille en betydelig politisk rolle i organiseringen av et irakisk overgangsstyre.

(NTB-AFP-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere