RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Annika soner livstid for kjærestens drap

Sist oppdatert:
Svenske Annika Östberg ble i 1981 dømt til livstid for dobbeltdrap, til tross for at retten anså det som bevist at kjæresten utførte drapene. Nå vil svenskene ha henne hjem.

Den livstidsdømte svenske kvinnen Annika Östberg får i mai en ny sjanse til å bli overført til et svensk fengsel - fra California hvor hun har sittet bak murene i snart et kvart århundre, siden hun var bare 23 år.

Da vil nemlig Californias kriminalomsorgsnemnd tre sammen, skriver svenske Dagens Nyheter (DN).

«Board of prison terms», som nemnden heter, vil ta stilling til om Annika skal få en tidsbestemt straff, og dermed få muligheten til å overføres til et fengsel i hjemlandet.

Annika Östberg soner «25 år til livstid» for to drap som hennes daværende kjæreste begikk.

Annika har ikke tro
Det blir nå fjerde gang Annika Östberg ber om å få en tidsbestemt straff.

- Hun håper, men tror egentlig ikke at det skal gå, sier biskop Lennart Koskinen i Visby, til DN.

Biskopen besøkte Annika Östberg i fengselet utenfor Los Angeles i forrige uke.

Koskinen, som var på reise for å inspisere Den svenske kirkens virksomhet på den amerikanske vestkysten, sier til avisen at han ble dypt deprimert av fengselsmiljøet der Annika Östberg soner.

- Det er delvis elendige forhold, det er fantastisk at Annika har lykkes med å holde seg mentalt levende i det miljøet.

Datter av offer er imot
Noe som taler mot Annikas sjanser for å få en tidsbestemt straff er at drapsofrenes pårørende får anledning til å være til stede når nemnden kommer sammen.

Tara Salizzone, som er datter av den drepte politimannen Richard Helbush, er i dag selv politi og har tidligere kjempet svært hardt mot Annika Östbergs sak.

- Hun leder også en voldsoffer­organisasjon som er en sterk interessegruppe, sier Lennart Koskinen til DN.

Tar opp flodbølgen og Annika
Biskopen skal i løpet av våren møte utenriksminister Laila Freivalds, blant annet for å diskutere flodbølgekatastrofen, og sier at han da også skal be om at Utenriksministeren tar tar i Annika Östbergs sak.

Sveriges justisminister Thomas Bodström sa i høst at han skulle skrive han skulle skrive et brev til amerikanske myndigheter og be om at Annika Östberg overføres til svensk fengsel.

Avdelingslede for internasjonalt rettssamarbeid i Justisdepartementet i Sverige, Ann Marie Bolin Pennegård, sier till DN at «det pågår en dialog med amerikanske myndigheter»:

- Det gjelder både på føderalt nivå og i California. Vi forbereder oss på ulike måter foran det kommende møtet i kriminalomsorgsnemnden i mai, sier hun.

Pennegård vil ikke fortelle akkurat hva det er svenske myndigheter har gjort.

Annika Östbergs ble dømt for dobbeltdrap etter å ha vært tilstede da kjæresten skjøt og drepte to personer, en av dem en politimann. Kjæresten tok livet av seg etter kort tid i varetekt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere