*Nettavisen* Nyheter.

Anonymous varsler nye gigantangrep

Foto: (Youtube)

Det sier hackergruppen etter vellykkede angrep mot en rekke svenske samfunnsinstituasjoner.

08.10.12 15:31

Et storstilt hackerangrep mot en rekke svenske samfunnsinstitusjoner fredag blir ansett som så vellykket av gruppen Anonymous at den vurderer å slå til igjen, mener en IT-sikkerhetsekspert.

Allerede lørdag morgen truer gruppen med at de igjen, og nå med enda større styrke, skal hacke seg inn på svenske nettsider, opplyser Peter Kruse, sikkerhetsekspert ved IT-sikkerhetsfirmaet CSIS, til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

– De har hatt stor suksess. 75 prosent av sidene de har angrepet har vært nede, forteller han.

CSIS har hatt en gruppe eksperter som har fulgt angrepet som startet i det små sist mandag.

– Vi kan se at de nå snakker om å utføre et enda bredere angrep som skal starte lørdag morgen klokken sju. Vi vet ikke hvordan det vil ramme, sier Kruse, som blant annet følger med på et nettforum hvor hackergruppen diskuterer mulighetene.

Overbelastning
Som Anonymous hadde kunngjort, ble det innledet et angrep klokken 14.30 fredag. Riksbanken, Åklagarmyndigheten, Göta hovrätt, Antipiratbyrån og Säpos hjemmesider ble rammet og var umulige å gå inn på, skriver Aftonbladet.

– Det er trasig at de må holde på med dette. De som rammes hardest, er jo brukerne, påpeker Göta hovrätts administrasjonsdirektør, Camilla Brännström, overfor avisen.

Hun legger til at nettsiden ligger nede som følge av ekstrem høy belastning, men at den daglige driften opprettholdes.

Pressetalsmann i Riksbanken Fredrik Andersson sier at banken har iverksatt tiltak mot hackingen.

– Vi er trolig blitt utsatt for et overbelastningsangrep. Vi har satt i gang en rekke tiltak for å motvirke angrepene, men jeg vil ikke gå inn på hva de går ut på, sier han.

Mest lest hos Nettavisen:

– Internett tilhører oss
Før angrepet ble en video lagt ut på nettstedet YouTube, der en person sier angrepet blir rettet mot nettportaler som representerer det svenske samfunnet. Personen er kledd i en maske som forestiller Guy Fawkes, mannen som ville sprenge det engelske Parlamentet i lufta på 1600-tallet.

– Vi skal gjøre det største som noen gang er gjennomført i Anonymous' historie, sier personen i opptaket.

– Internett tilhører oss, og sammen kan vi stanse sensuren på internett, fortsetter vedkommende.

Ifølge Peter Kruse har det vært minst 50.000 som har deltatt i angrepet, og disse hackerne trenger ikke være spesielt begavet, mener han. De har bare installert et spesielt program som gjør at deres datamaskiner kan gå løs på bestemte nettsider.

– Mange av dem er sannsynligvis bare tenåringer som bruker mor og fars data til dette her, sier Kruse til Ritzau.

Reaksjon på razzia
Motivet for angrepsplanene skal ifølge nyhetsbyrået DPA være hevnlyst for at svensk politi gikk til razzia mot nettselskapet PeriQ Networks. Selskapet mistenkes for brudd på loven om opphavsrett.

Flere servere hos PeriQ ble beslaglagt under razziaen, som ble avsluttet onsdag, men ingen ansatte i selskapet er mistenkt for lovbrudd, opplyser påtalemyndigheten.

Det er blitt antydet at PeriQ har tilknytning til Pirate Bay og WikiLeaks. Pirate Bay er et omstridt nettsted for deling av filer på internett, mens WikiLeaks, som er grunnlagt av australieren Julian Assange, har offentliggjort lekkede dokumenter fra regjeringer og diplomater. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.