Antallet Syria-flyktninger har passert fire millioner

ØKER: Antallet flyktninger skal nå ha passert fire millioner.

ØKER: Antallet flyktninger skal nå ha passert fire millioner. Foto: Muhammed Muheisen (Ap)

Det totale antallet flyktninger fra Syria har for første gang passert fire millioner, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

09.07.15 09:19

– Dette er den største flyktningbefolkningen fra en enkelt konflikt på en generasjon. Det er en befolkning som trenger støtte av verden, men som i stedet må leve under skrekkelige forhold og synker dypere inn i fattigdom, sier FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres.

Nye tall fra tyrkiske myndigheter om syriske flyktninger som har kommet til Tyrkia, har gjort at det totale antallet syriske flyktninger har steget til mer enn 4.013.000 mennesker.

Videre er minst 7,6 millioner mennesker på flukt inne i Syria, svært mange av dem i vanskelige situasjoner og i områder som er vanskelige å nå.

LES OGSÅ: SOHR: IS har igjen tatt syrisk landsby

– Forverre forhold

Borgerkrigen i Syria er inne i sitt femte år, uten at noen løsning på konflikten er i sikte.

UNHCR anslår at antallet syrere som har flyktet landet innen utgangen av 2015 vil passere 4,27 millioner. Torsdagens passering av fire millioner flyktninger kommer bare ti måneder etter at en passerte tre millioner.

– Forverrede forhold driver et voksende antall mennesker mot Europa og andre steder, men det overveldende flertallet forblir i regionen. Vi har ikke råd til å la dem og samfunnene de oppholder seg i gli lenger inn i desperasjon, sier Guterres.

Trenger 45 milliarder

Ifølge UNHCR oppholder 45 prosent av alle Syria-flyktningene seg i Tyrkia. I juni ankom det 24.000 nye flyktninger fra Syria til Tyrkia. Samlet er det nå 1.805.255 syriske flyktninger i nabolandet.

Libanon huser nærmere 1,2 millioner flyktninger, Jordan nærmere 650.000, Irak rundt 250.000 og Egypt drøye 130.000. I tillegg har mer enn 270.000 syrere søkt asyl i Europa.

UNHCR sier den økonomiske situasjonen har blitt et økende problem. For 2015 anslår de at en trenger rundt 45 milliarder norske kroner i humanitær- og utviklingshjelp.

Så langt har bare én firedel av denne summen kommet inn, samtidig som det store flertallet av flyktningene lever under fattigdomsgrensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.