RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Antarktis smelter fortere

Sist oppdatert:
Britiske forskere hevder å ha nye beviser for at isen i Antarktis smelter fortere enn tidligere antatt.

Issmeltingen skal skyldes global oppvarming, og nå sier forskerne at havnivået kan komme til å stige enda raskere enn tidligere antatt, melder BBC. I løpet av de siste 50 årene har antagelig mer enn 13.000 kvadratkilometer is forsvunnet.

Funnene ble lagt frem på en klimakonferanse i Exeter, hvor professor Chris Rapley sidestilte Antarktis med en sovende kjempe som nå var på vei til å våkne.

Issmeltingen i Antarktis fjerner sjøisen som hindrer isbreer i å gli ut i sjøen. Resultatet er at isbreene i Antarktis nå forsvinner ut i sjøen seks ganger fortere enn før. Forskerne har funnet ut at denne issmeltingen i Antarktis utgjør minst 15 prosent av den globale økningen i havnivået, noe som er langt mer enn før enn hva de trodde før.

I løpet av de siste ti årene har flere store isflak løsnet fra Antarktis – inkludert det 13.500 kvadratkilometer store Larsen B-flaket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere