Antibiotikaresistens: 80.000 kan dø i fremtidig utbrudd

Testbeholdere fylt med bakterieprøver på Health Protection Agency i London. Et nytt dokument fra den britiske regjeringen viser at antibiotikaresistente bakterier er en av de største truslene Storbritannia står overfor de kommende årene.

Testbeholdere fylt med bakterieprøver på Health Protection Agency i London. Et nytt dokument fra den britiske regjeringen viser at antibiotikaresistente bakterier er en av de største truslene Storbritannia står overfor de kommende årene. Foto: Suzanne Plunkett (Reuters)

Rundt 80.000 mennesker kan dø i et stort utbrudd av en antibiotaresistent blodinfeksjon.

06.04.15 22:36

Ifølge et britisk regjeringsdokument kan et utbrudd av en blodinfeksjon forårsaket av en antibiotikaresistent bakterie ramme 200.000 mennesker i fremtiden - og to av fem av dem kan dø, ifølge BBC, som har hentet opplysningene fra The National Risk Register of Civil Emergencies.

Dokumentet sier også at et høyt antall dødsfall må forventes fra andre former for resistente bakterier, og at risikoen for infeksjoner kan gjøre «mye av den moderne medisinen» usikker.

- Uten effektiv antibiotika, kan til og med små operasjoner og rutineoperasjoner bli høyrisiko-prosedyrer, noe som vil lede til en økning i sykdomsvarighet og tidlig død, står det i dokumentet.

Operasjoner som organtransplantasjoner, tarmkirurgi og enkelte kreftbehandlinger vil kunne bli risikable.

Les også:- Ti millioner vil dø hvert år uten ny antibiotika

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Storbritannias statsminister David Cameron. Foto: Toby Melville (Reuters)

Storbritannias statsminister David Cameron har tidligere advart om at verden kan bli kastet tilbake til middelalderen hva gjelder medisin, hvis ikke det blir gjort tiltak for å møte den voksende trusselen antibiotikaresistens representerer.

Les også:Til kamp mot antibiotikaresistens

Dokumentet sier også at den britiske regjeringen leder arbeid med internasjonale krefter for å takle det «globale problemer».

Dame Sally Davies, som er øverste seniorrådgiver på helsemessige forhold den britiske regjeringen, har tidligere kalt problemet «en tikkende bombe».

Mengden antibiotika i bruk i Storbritannia har økt og National Institute for Health and Care Excellence ba leger stille spørsmål ved arbeidet til kollegaer som skrev ut for mange resepter.

Den britiske regjeringens kabinettkontor rangerer også andre trusler mot Storbritannia gjennom sin sannsynlighet - med en influensapandemi og «katastrofale terroristangrep» som scenaroriene som kan ha størst innvirkning.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.