RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Antirasister angrep svensk politi

Fra fjorårets antidemonstrasjon mot nazimarsjen i Salem.
Fra fjorårets antidemonstrasjon mot nazimarsjen i Salem. Foto: AFP/Scanpix
Minst ti demonstranter og to politimenn ble skadd da antirasister støtte sammen med svensk politi i Salem utenfor Stockholm lørdag, ifølge avisa Aftonbladet.

Demonstrantene skal ha kastet både røykgranater og stein mot politiet, som på sin side gikk til aksjon for å fjerne antirasistene fra torget hvor de demonstrerte. Ifølge politiet var det en gruppe på rundt 100 demonstranter som først startet urolighetene.

Et titall demonstranter og to politifolk fikk skader i tumultene, ifølge Aftonbladet. Flere av antirasistene søkte tilflukt i en pizzarestaurant, som etter hvert lignet mer på en sykestue. Flere hadde skader i hodet og på armene. Mange blødde, mens andre var i sjokk.

De antirasistiske protestene ble arrangert i forkant av at svenske nazister senere lørdag skulle marsjere gjennom Salem for å minnes drapet på en 17-åring for tre år siden.

Stanset ved grensa
Fredag kveld ble seks norske venstreaktivister stanset av politiet i Värmland og sendt tilbake til Norge. I alt ble 76 personer i to busser kontrollert. De var på vei til Stockholms-området for å demonstrere mot nynazister, ifølge avisa Dagens Nyheter.

Ifølge svensk politi er de seks tidligere straffedømt.

- Det fantes spesielle omstendigheter som gjorde at de også kunne tenkes å begå lovbrudd i Sverige, sier vakthavende politimann, Johnny Jansson til nyhetsbyrået TT.

De to bussene ble kontrollert i Karlstad i en såkalt indre utlendingskontroll etter tips fra norsk politi. Alle måtte vise legitimasjon og i samarbeid med norske kolleger ble det innhentet personopplysninger. Etter tre timer kunne imidlertid bussene kjøre videre.

- Vi hadde ikke ressurser til å holde dem lengre, vi hadde likevel ikke rukket å gå gjennom alle, sier Jansson. I henhold til svensk utlendingslov kan personene bare holdes tilbake i seks timer.

Nazimarsj
Den årlige nazistiske markeringen i Salem blir av arrangørene omtalt som en "sørgemarsj", og politiet forventet i år flere deltakere enn noensinne. I fjor deltok 1.600 personer i marsjen som gikk fra togstasjonen i Rönninge til plassen hvor den 17 år gamle snauskallen ble drept for tre år siden.

Det er ventet busser med nynazister fra både Norge, Danmark, Finland og Tyskland, skriver Expressen.

- Dette er et rent nazistisk møte. Det er det viktigste samlingspunktet i dag for aktive nazister. Det finnes mange interne konflikter, men denne dagen graver vi ned motsetningene, sier en anonym kilde til avisa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere