RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Antiterrorplaner for Heathrow på avveie

Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Sist oppdatert:
En hemmelig antiterror-plan for Heathrow flyplass ble funnet liggende på en vei. Britisk politi startet søndag en granskning av saken.

Planene ble funnet av en bilfører, som overleverte dem til politiet.

Papirene inneholder blant annet en oversikt over 62 steder man frykter at terrorgruppen al-Qaida vil forsøke å bruke til å gjennomføre et rakettangrep mot fly, skriver avisa The Sun.

I tillegg inneholder planen, som var datert 26 juni, kart, fotografier, satellittbilder, detaljer om rømningsveier, evakueringsplaner, veisperringer, og rutiner for bruk av hundepatruljer og snikskyttere, ifølge avisa.

Et jorde i nærheten av flyplassen blir beskrevet som ideelt for gjennomføring av et terrorangrep.

Ekstremt alvorlig
En talskvinne bekreftet søndag at dokumentet er blitt levert tilbake til politiet, men ville ikke si noe om innholdet eller hvor beredskapsplanene ble funnet.

- Vi anser ethvert brudd på sikkerheten som ekstremt alvorlig, sier talskvinnen.

- Vi har satt i verk en intern granskning om hvordan disse dokumentene kom på avveie og vi vil ta de nødvendige tiltak når vi har innskaffet fakta i saken.

Soldater utplassert
I januar og februar i år ble en rekke avganger fra Heathrow, en av verdens travleste flyplasser, avlyst på grunn av terrorfrykt. Og i fjor vinter utplasserte britene soldater rundt Heathrow, i frykt for at al-Qaida skulle forsøke å skyte ned et passasjerfly under avgang.

Den britiske avisa Sunday Times skrev i vår at al-Qaida planla et angrep mot Londons hovedflyplass Heathrow kort etter angrepene mot USA 11. september 2001.

Osama bin Laden ga selv ordre om angrepet, og overlot planleggingen til al-Qaidas antatte operasjonssjef Khalid Sheikh Mohammed, ifølge avisa. Folk fra al-Qaida skal ha vært på rekognosering på Heathrow, men kom aldri lenger.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere