Apelort løste HIV-gåte

25 år etter at de første tilfellene ble oppdaget har forskere påvist at viruset stammer fra villsjimpanser i Kamerun.

26.05.06 12:44

Å spore smittekilden var en drittjobb. Forskerne ansatte folk til å pløye jungelen etter 1300 prøver med apelort for å ta de nødvendige gentestene.

- Hittil har ingen hatt muligheten til å lete etter kilden. Ingen hadde de nødvendige verktøyene, sier Dr. Beatrice Hahn ved University of Alabama.

Hun var sjef for forskergruppen som rapporterer om sin suksess i Science på fredag, melder AP.

Gjennombrudd
- Pandemien har vart i 25 år. Vi mangler fortsatt medisin. Vi har ingen vaksine. Men vi vet endelig hvor viruset kom fra.

Forskerne har lenge visst at ikke-menneskelige primater har hatt en egen versjon av viruset, kalt SIV (simian immunodeficiency virus). Med et unntak har viruset kun blitt påvist i sjimpanser i fangenskap, og det var lenge ukjent hvor utbredt viruset var blant ville sjimpanser. Dette har gjort det vanskelig å finne ut hvor viruset spredde seg fra dyr til mennesker.

Den genetiske analysen lot forskerne påvise smittekilden blant et sjimpansesamfunn nær Sanaga-elven i Kamerun. DNA fra viruset apene er smittet av har svært mange likehetstrekk med de vanligste undergruppene av HIV-1.

1959
Det første HIV-tilfellet man kjenner til var en mann fra Kameruns naboland Kongo, som fikk blodet sitt fryst ned i 1959 som del av en forskningsundersøkelse. Dette var flere tiår før man kjente til at viruset fantes.

Forskergruppen til Hahn antar at noen i Kamerun har blitt bitt av en sjimpanse, eller har skåret seg mens vedkommende slaktet en slik ape, og dermed ble smittet. Denne personen har siden smittet andre mennesker med viruset.

Den menneskelige varianten av viruset ble langt farligere for mennesker enn SIV er for sjimpanser.

- Hvor mange overføringer som skjedde fra den første personen ble smittet til viruset nådde Kongo er ukjent. Det kan ha vært en, ti eller 100, sier Hahn.

- Til slutt endte det i et urbant område, og det er der smittespredningen virkelig skjøt fart.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.