RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aper styrte robot med tankene

Sist oppdatert:
For første gang er ren tankekraft brukt til å flytte en gjenstand. Og det er aper som har klart det.

I forsøkene utført av forskere i North Carolina, klarte aper å flytte små robotarmer ved hjelp av tankene. Apene hadde fått operert inn et implantat i hjernen. Implantatet var knyttet til robotarmene gjennom flere ledninger. Forskerne vil om ikke lenge prøve en trådløs variant av systemet.

Kan hjelpe lamme
Teknologien kan en dag hjelpe lamme mennesker til å styre maskiner eller redskaper med tankene, like naturlig som vi andre i dag styrer våre egne hender.

Den kan også gjøre forskere eller soldater i stand til å styre små roboter i ugjestmilde strøk eller krigssoner, skriver Washington Post.

Det er første gang at forskere har klart å få mekaniske gjenstander til å bevege seg ved hjelp av tankekraft. Tidligere forsøk har vært begrenset til virtuelle oppgaver, som å flytte en muspeker på en skjerm ved hjelp av tankene.

Apene som ble brukt i forsøkene, fikk små elektroder, tynnere enn menneskehår, operert inn i hjernen. Den ene apen fikk 96 slike ledninger operert inn rundt en millimeter inn i hjernen, men en annen ape fikk 320 elektroder operert inn.

Trent opp
Elektrodene kunne så kobles til en datamaskin som styrte robotarmen. Deretter måtte apene trenes opp. Først lærte apene å styre roboten med en spak. Dette lærte apene fort. De fikk en slurk juice hver gang de utførte en oppgave med hell.

Mens apene trenet undersøkte en datamaskin den bioelektriske aktiviteten i hjernen til apene, og kunne etter hvert skjønne hvilke signaler som betydde «rekke» og «gripe».

Deretter koblet forskerne fra spaken apene hadde brukt, og satte robotarmen i stedet i direkte forbindelse med apene hjerne. Datamaskinen som hadde tolket de elektriske signalene i apenes hjerne ble nå brukt som en «oversetter» som visste hva de forskjellige signalene i apens hjerne betydde.

Droppet spaken
Når apene nå lekte med spaken, ble robotarmen altså bare styrt av apenes tanker. Og robotarmen beveget seg. Først skjønte ikke apen at det var hjernen og ikke spaken som styrte armen, men så skjedde noe underlig, mens forskerne så på. Apen sluttet å bruke spaken, men styrte likevel robotarmen.

I begynnelsen var kontrollen over armen så som så, men etter en dags trening virket det som om apene styrte robotarmen som sin egen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere