*Nettavisen* Nyheter.

Åpner for å la Aiko bli keiserinne

Foto: (Scanpix)

Det japanske keiserdømmet kan være reddet, etter at en komité som er satt ned for å vurdere arvefølgen, åpner for en lovendring som vil gi kronprinsparets datter arverett.

22.02.05 09:33

Den kontroversielle debatten om hvem som skal kunne arve den 2600 år gamle Krysantemumtronen, har allerede pågått i flere år i Japan. Bakgrunnen er at det kun er menn som kan arve keiserverdigheten, og i den arveberettigede delen av den japanske keiserfamilien, er det bare født jenter siden midten av 1960-tallet.

Kronprins Naruhito (43) og kronprinsesse Masako (41) har et barn, den drøyt tre år gamle datteren Aiko, som kom til verden etter at paret hadde vært gift i over åtte år. Kronprinsessen har de siste årene vært sykmeldt, noe som har gjort at japanere flest har gitt opp håpet om at paret skal få en arveberettiget sønn.

- Aiko blir keiserinne, melder det japanske nyhetsbyrået Kyodo fredag, ifølge Reuters. Byrået siterer en anonym regjeringskilde, som hevder dette er konklusjonen på utredningsarbeidet som den regjeringsoppnevnte komiteen har gjennomført.

Tronfølgekomiteen ble satt ned av det regjerende liberaldemokratiske partiet, som arbeider med et forslag om å utvide arveretten til også å omfatte kvinner. Den endelige rapporten fra komiteen skal være klar i løpet av året.

Japans keiser Akihito er 71 år gammel. Han har vært operert for kreft, men skal være helt frisk fra sykdommen. I den japanske keiserfamilien har det ikke vært født arveberettigede prinser siden kronprins Naruhitos yngre bror, Akishino, ble født i 1965. Akishino er gift, og har to døtre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.