*Nettavisen* Nyheter.

Åpner for bruk av militærmakt

Foto: (AP/Scanpix)

Irans atomprogram får Condoleezza Rice til å se rødt. Nå vil hun ha en FN-resolusjon som åpner for militæraksjoner mot Iran.

14.04.06 08:58

Følg saken på mobil

Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, nekter å gi etter for press fra vesten, og fortsetter med sin anriking av uran. Det får USAs utenriksminister til å ta fram hardere skyts.

- Når sikkerhetsrådet kommer sammen igjen, vil det måtte bli noen konsekvenser av denne situasjonen og at de trosser oss. Vi vil se på alle virkemidler som er tilgjengelige for Sikkerhetsrådet, sa Rice på en pressekonferanse i dag.

- Må føye seg
- Iran viser ikke tegn til å følge internasjonale retningslinjer. Jeg føler meg sikker på at vi vil komme fram til løsninger som kan sikre at Iran skjønner at de virkelig ikke har noe annet valg enn å føye seg, sa Rice.

Hun la til at de ønsker en resolusjon med bakgrunn i kapittel sju i FN-pakten. Kapittel sju omhandler tiltak som kan iverksettes når verdensfreden trues, og kan åpne for bruk av makt.

Uttalelsene kan derfor tolkes som at USA vil åpne for bruk av militærmakt mot Iran. Flere av resolusjonene som ble vedtatt mot Irak før invasjonen i 2003, ble blant annet tatt på bakgrunn av kapittel sju.

- Uavhengig av FN
Direktør i PRIO, Stein Tønnesson, tror også dette kan være første steg mot et angrep.

- Det oppfatter jeg absolutt som en mulighet. Men det vil ikke bli en tilsvarende konfrontasjon som i Irak. I dette tilfellet vil det bli omfattende luftangrep mot atomanlegg i Iran, sier Tønnesson til NRK.

Han tror et slikt angrep kommer uavhengig av FN, for at det skal komme overraskende.

- Uklart bilde
Torsdag kom leder i Det internasjonale atomenegibyrået, Mohamed El Baradei, til Teheran for å inspisere atomanleggene og prøve å komme fram til en diplomatisk løsning.

- Vi har ikke sett avldening av kjernefysisk materiale til våpenformål, men bildet er fortsatt ullent og uklart, sier El Baradei.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.