RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Meek, Tore (Scanpix)

Åpner for soning i Storbritannia

Sist oppdatert:
Britiske myndigheter utelukker ikke en eventuell soningsoverføring for Joshua French til Storbritannia.

Mandag opplyste den britiske konsulen i Kinshasa, Terence Robins, at han vil være til stede under ankesaken i Kisangani for å bistå Joshua French, som har både norsk og britisk statsborgerskap.

Britene vil trolig undersøke muligheten for en eventuell soningsoverføring til Storbritannia.

- I forholdt til spørsmålet om utlevering, så har ikke Storbritannia noen utleveringsavtale med Den demokratiske republikk Kongo. Vi jobber med å få til avtaler om utlevering med mange land i verden. Og når det gjelder Kongo, vil dette være noe vi vil vurdere i fremtiden, sier pressetalsmann ved den britiske ambassaden til Oslo, Elliot Haynes, til Nettavisen.

Vurderer soningsoverføring
- Vi vil fortsette med å følge saken nøye og sørge for at den juridiske prosessen overholdes gjennom hele saken. Og vi vil vurdere en mulighet for soningsoverføring straks det foreligger en rettskraftig dom, sier Haynes.

Norske myndigheter har også opplyst at en diskusjon om soningsoverføring med kongolesiske myndigheter kan være aktuelt så fort en rettskraftig domsavsigelse foreligger.

Britiske myndigheter vil også jobbe for at dødsstraffen til Joshua French ikke effektueres dersom dommen blir stående etter ankesaken.

- Vi vil drive lobbyvirksomhet overfor kongolesiske myndigheter mot dødsstraffen fordi Storbritannia er mot dødsstraff på generelt grunnlag. Dette inkluderer også Saddam Hussein hvor Storbritannia gikk offentlig ut og fordømte henrettelsen, understreker Haynes.

Les også: - Moland hadde en puls på 195
Les også: Ankesaken utsatt

Takknemlig
Advokat Morten Furuholmen, som bistår de to nordmennene, setter stor pris på britenes inntreden i saken.

- Jeg er bare veldig takknemlig for at britene på så kort varsel har sendt tydelige signaler. Jeg håper at norsk UD ikke er dårligere rustet enn britisk UD, slik at Moland ikke skal bli den tapende part, og håper at de kan supplere hverandre, sier Morten Furuholmen, som bistår de to nordmennene, til Nettavisen.

Videre påpeker Haynes at velferden til French står i høysetet til britene og at Storbritannia vil samarbeide med norske myndigheter for å sørge for at velferden til French opprettholdes.

- Vi har etablert et samarbeidsforhold med nordmennene i Kisangani, og vi kommer til å ha diskusjoner i London og Oslo. Når det gjelder velferden til French, så er Storbritannia alltid opptatt av velferden til britiske statsborgere som er i utlandet, sier han og understreker at britene vil bistå French med medisinsk oppfølging og matforsyning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere