Gå til sidens hovedinnhold

Åpner for unntakstilstand

Den franske regjeringen åpner for unntakstilstand, og lar lokale myndigheter innføre portforbud. Amiens er den andre forstaden som tar i bruk loven.

Myndighetene i Amiens innfører nå portforbud, melder AP. Det blir dermed den andre franske byen som innfører forbudet. Dette sier mye om hvor alvorlig tilstanden er i Frankrike: Loven har ikke vært tatt i bruk siden Algerie-krigen brøt ut på midten av 1950-tallet.

Gjelder i 12 dager
Etter 12 netter på rad med vold og uro, vedtok den franske regjeringen tirsdag at lokale myndigheter kan innføre portforbud. Forbudet medfører en straff på fengsel i inntil to måneder dersom barn under 16 år ikke er i følge med voksne mellom klokken 22 og 06. Loven gjør det også ulovlig å selge bensinkanner til mindreårige.

Vedtaket varer i 12 dager. Myndighetene kan også nekte folkeansamlinger, og i svært spesielle tilfeller kan loven brukes til å overføre makten fra sivile organer til det militære.

Dømmes i ekspressfart
I tillegg dømmes de tiltalte i ekspressfart for å statuere eksempel. Tusenvis er arrestert etter at opptøyene startet, og 400 tiltalt. Den franske regjeringen satser mye på å dømme de tiltalte så raskt som mulig, og de dømmes til lange straffer.

- Unntaksloven har ikke blitt brukt siden Algerie-krigen tidlig på 60-tallet, og det viser hvor alvorlig situasjonen er. I et av verdens mest siviliserte samfunn kan man ikke være ute om natten, og myndighetene får kritikk for at de ikke vet ikke hvordan de skal gripe an problemet, sier TV 2s reporter i Paris, Øyvind Brigg.

Ifølge Brigg fungerer portforbudet bra, men man er avventende da man vet at opptøyene kan blusse kraftig opp igjen. Storbritannia og Frankrike frykter at opptøyene skal spre seg videre.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg