RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Åpnet gasskrana til britene

Sist oppdatert:
Tirsdag kan britene for første gang koke te på norsk Langeled-gass.

Det var spent stemning i Gasscos kontrollsentral på Karmøy søndag da man åpnet krana i verdens lengste gassrørledning til havs mot mottaksterminalen i Easington. Gassen bruker rundt to døgn på sin ferd fra Sleipner-feltet, og kan dermed blusse opp i britiske gasskomfyrer tirsdag morgen.

- Vi hadde siste sjekk av instrumentene lørdag, og først da kunne alt utstyret friskmeldes. Åpningen i går morges gikk greit, sier oppstartsgeneralen hos Gassco, Bjørn Carlsen, til Aftenbladet/NA24.

Kobler til Ormen Lange
Foreløpig får britene gass fra Sleipner, Kvitebjørn og Troll. 1. oktober neste år skal gasseksporten fra Ormen Lange- feltet i Norskehavet settes i drift.

I Storbritannia har man forhåpninger om at Langeled-rørledningen, som er 1.200 kilometer lang og dermed verdens lengste til havs, vil stå for en femtedel av vinterkraftbehovet de neste 40 årene, ifølge BBC.

Rørledningen forbinder Nyhamna i Aukra kommune med Easington i East Yorkshire.

Blair og Stoltenberg åpner
Den britiske statsministeren Tony Blair skal sammen med sin norske kollega, Jens Stoltenberg, stå for den offisielle åpningen av gassrørledningen i London 16. oktober, med operatørselskapet Hydro som vertskap. Langeled inngår som en viktig del av den Hydro-opererte Ormen Lange-utbyggingen.

Inviterer til teselskap
Før den offisielle åpningen i London skal det holdes en folkefest i Easington, 14. oktober, hvor hele landsbyen er invitert til et stort engelsk teselskap.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere