RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Åpnet tsunami-konferanse med stillhet

Sist oppdatert:
Verdens toppledere samlet seg i ett minutts stillhet til minne om de millioner av ofre for flodbølgekatastrofen da toppmøtet om hjelpearbeidet åpnet i Jakarta torsdag.

FNs generalsekretær Kofi Annan åpnet ikke konferansen med å hilse delegater og hjelpeorganisasjoner fra hele verden som vil samarbeide om å hjelpe ofrene i 11 land som ble rammet av monsterbølgene 2. juledag.

Men møtet startet med ett minutts stillhet.

- Ekstraordinær hjelp
- Vårt svar på denne ekstraordinære katastrofen må være like ekstraordinær, sa den indonesiske presidenten Susilo Bambang Yudhoyono, og ba om at et varslingssystem for tsunamier i Det indiske hav opprettes raskt.

- Katastrofen beviser nok en gang at menneskeheten er skjør og sårbar for naturkreftene, og den beviser at ingen nasjon kan overleve alene, sa presidenten, ifølge telegrambyrået AP.

Kinas statsminister, Japans statsminister og USAs utenriksminister Colin Powell er blant deltakerne på konferansen som kun pågår i dag, torsdag. Utenriksminister Jan Petersen deltar på vegne av Norge.

Jernring rundt toppledere
Deltakerne skal diskutere hvordan nødforsyninger og hjelp skal distribueres på best måte. Minst 150.000 mennesker mistet livet i vannmassene som skyllet over kystene til 11 land etter det undersjøiske jordskjelvet som målte 9.0 på Richters skala 2. juledag.

Hundrevis av tungt bevæpnede politifolk og militære omringer konferansesenteret i Indonesias hovedstad Jakarta.

Australia gir mest
Sent onsdag var det klart at Australia øker sitt bidrag til 810 millioner US dollar (over 5 milliarder kroner), det største bidraget fra en enkelt regjering. Tyskland og Japan gir hver seg 500 millioner dollar.

På fjerde plass i «konkurransen» om å bidra mest kommer USA, som i forrige uke varslet at det gir 350 millioner dollar. Den norske regjeringen har vedtatt å gi 1 milliard kroner.

Verden har tilsammen bevilget 3,7 milliarder dollar, tilsvarende over 23,7 milliarder kroner, til katastrofeområdene.

President Yudhoyono uttrykte håp om at varmen og givergleden fra verdenssamfunnet ikke vil blekne når sjokket over flodbølgekatastrofen har lagt seg.

- La oss ikke gå tilbake til «business as usual», la oss bygge på denne solidaritetskulturen, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere