RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arabere skal drive USA-havner

Sist oppdatert:
Det er blitt bråk etter at det ble klart at driften av viktige havner i USA er i ferd med å bli overtatt av et arabisk selskap. Politikere mener dette setter sikkerheten i fare.

HOUSTON (NA24): Kontroversen har oppstått etter at det ble kjent at Dubai Ports World, som er et statseid selskap fra De forente arabiske emirater, er i ferd med å kjøpe britiske P&O, som har en betydelig virksomhet innen drift av havner, blant annet seks store havner i USA.

Flere amerikanske politikere mener det er hårreisende hvis ansvaret for sikkerheten i betydelige havner skal ligge hos et selskap i et land med bånd til terroristene som styrtet fly inn i World Trade Center og Pentagon i september 2001.

- Det er utrolig umusikalsk, politisk sett, på dette tidspunktet i historien, sier republikaneren Lindsay Graham til TV-kanalen Fox News.

Kritikerne peker på at to av kaprerne var fra Emiratene, samt at det er bevist at deler av finansieringen gikk gjennom banker i landet. De mener et arabisk firma vil være sårbart for infiltrasjon fra islamske terrorister, som kan komme til å smugle masseødeleggelsesvåpen inn i USA. De mener amerikanske interesser må stå for driften av amerikanske havner.

Havnene det dreier seg om er i New York, New Jersey, New Orleans, Baltimore, Philadelphia og Miami.

Godkjent
Overtagelsen av P&O er godkjent av et panel i USA som vurderer slike saker, U.S. Committee on Foreign Investment in the United States. Her er det representanter for relevante departementer.

Michael Chertoff, som er minister for Homeland Security i USA, peker på at man lenge har arbeidet sammen med Dubai Ports World, som har flere amerikanere i topposisjoner, fordi sikkerhetsarbeidet i forhold til amerikanske havner også omfatter de ulike stedene i verden for skipene lastes.

Han sier også at man må balansere sikkerhetsaspektet opp mot ønsket om å beholde en robust, internasjonal handel.

Mange land
Representanter for P&O påpeker at flere utenlandske selskaper driver havner i USA, og at man samarbeider med amerikanske myndigheter om sikkerheten.

P&O opererer totalt hundre havner i 19 land. Ifølge selskapets hjemmeside driver det havner i følgende europeiske land: Storbritannia, Frankrike og Belgia.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere