RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arabisk atomkappløp

(EPA)
Sist oppdatert:
Seks arabiske land har annonsert at de ønsker å utvikle egne atom-program.

Atomkappløpet er i gang, denne gangen i Midtøsten, hvor både Algeri, Egypt, Marokko og Saudi-Arabia fredag erklærte at de ønsker å utvikle egne atom-programmer. Også Forente arabiske emirater og Tunisia viser interesse for det samme, ifølge The Times.

Årsaken til at mange land i regionen nå melder sin interesse for dette, skal ligge i at Vesten ikke har lykkes i å stanse Irans atomprogram.

Ustabil region
Planene går i første rekke ut på å utvikle sivile atomenergiprogrammer, noe som er fullt tillatt etter internasjonal atomlovgivning. Men det plutselige atomkappløpet kan også tyde på at ambisjonene går i retning av å utvikle egne atomvåpenprogrammer. Det kan gi verden den første arabiske atombomben.

Det vil i så fall skje i en av verdens mest ustabile regioner.

Neppe energibehov
- Om Iran ikke hadde vært på vei til å utvikle egne evner på kjernefysisk våpen, ville vi trolig ikke sett dette plutselige hastverket [i den arabiske verden], sier en kjernefysisk ekspert ved Det internasjonale instituttet for strategiske studier, Mark Fitzpatrick, til avisen.

Mens et land som Egypt kan argumentere for at de faktisk trenger billig energi, er dette neppe tilfelle for Saudi-Arabia, som sitter på verdens største oljereserver.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere