Arabiske kvinner til urnene

For første gang i historien har regjeringen gjort det mulig for saudi-arabiske kvinner å stemme alene og stille som kandidater under valg.

16.09.05 19:53

Det skjer i valget for handels- og industrirådet i Jeddah, skriver AP.

Historisk
Kvinner har aldri tidligere vært fullverdige deltakere i valg i det superkonservative, islamske monarkiet.

Den nye regelen anses som et lite, men viktig skritt for saudi-arabiske kvinner, som i dag verken kan kjøre bil, ta utdannelse eller reise uten mannens tillatelse. De kan heller ikke bli sett i offentlighet sammen med menn.

Handelsminister Minister Hashem bin Abdullah Yamani tilsidesatte avgjørelsen fra handel- og industrirådet om å forby nomineringen av ti saudi-arabiske kvinner som vil ha plass i kommisjonen.

Ministeren har nå bedt om at valget for det 18-manns store rådet utsettes til 15. november, slik at nye kandiater, deriblant kvinner, kan melde seg.

Stemte via vakter
Kvinner utgjør i dag rundt 10 prosent av de 40.000 medlemmene i handelsrådet i Jeddah, som er Saudi-Arabias nest største by.

Tidligere i år, fikk forretningskvinner i den østlige byen Dammam lov til å delta indirekte i det lokale valget for handelsrådet- men mannlige vakter måtte levere stemmene for dem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.