RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arafat ga etter for presset

Sist oppdatert:
Etter voldsomme demonstrasjoner har Yassir Arafat gått med på å sparke sin nevø, som nylig ble ansatt som sikkerhetssjef for Gaza og Vestbredden. Samtidig nekter Ahmed Qurie å gjenoppta jobben som statsminister.

Den palestinske lederen ringte brigadergeneral Abdel Razek Majaide, som ble fratatt jobben i forrige uke, og ba ham om å ta tilbake jobben. Det melder nyhetsbyrået AP.

Opptøyer
Rasende palestinere tok til gatene etter at Arafat utpekte sin nevø Moussa Arafat til sikkerhetssjef. Moussa er regnet for å være korrupt og en hensynsløs leder. Han vil fremdeles ha en høy stilling i sikkerhetstjenesten i Gaza, men han vil være underordnet Majaide, som får den overordnede makten både i Gaza og på Vesbredden, melder nyhetsbyrået Reuters.

Atten mennesker ble skadd i sammenstøt mellom militante palestinere og sikkerhetsstyrker i dagene etter tilsettelsen.

Bråket etter ansettelsen av Moussa Arafat var den mest alvorlige interne uroen blant palestinere siden korrupsjonsprotestene i 2003 som tvang Arafat til å utpeke en ny regjering.

Statsministeren har sagt opp
Det er ennå ikke funnet noen løsning på konflikten mellom Arafat og statsminister Ahmed Qurie. Lørdag sa Qurie opp jobben sin fordi han var frustrert over at han ikke fikk gjøre noe med den urolige situasjonen. Arafat nektet å godta oppsigelsen.

Men mandag sier Qurie at oppsigelsen fremdeles gjelder.

- Ja, jeg har levert en skriftlig oppsigelse til presidenten på grunn av de kaotiske og lovløse tilstandene i Gaza. Hittil har jeg ikke fått noe skriftlig svar, derfor regner jeg med at den fortsatt gjelder, sier han til journalister i Ramalla på Vestbredden mandag.

- Imidlertid er de fleste ministrene imot oppsigelsen, la han til ifølge Reuters.

Israels stasminister Ariel Sharon sier urolighetene bekreftet hans standpunkt om at Israel ikke kan forhandle med det palestinske lederskapet. Til regjeringen har han sagt urolighetene gjør det enda mer nødvendig å trekke israelske styrker ut av Gaza.

FNs spesialutsending til Midtøsten, Terje Rød-Larsen, sa til Sikkerhetsrådet i forrige uke at den palestinske selvstyremyndigheten er svært presset og i fare for å kollapse. Han klandret Arafat for ikke å ha satt lovede reformer ut i livet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere