*Nettavisen* Nyheter.

Arafat trumfet gjennom regjeringsavtale

Foto: (Scanpix)

Søndag erklærte palestinernes statsminister Ahmed Qurie at han har inngått en endelig avtale med Yasser Arafat om å danne ny regjering.

09.11.03 13:25

Etter en måned med forhandlinger kan Qurie endelig be den lovgivende forsamlingen godta en ny regjering. Det vil han gjøre onsdag, sa han søndag.

Kamp om sikkerhetsstyrkene
Statsministeren og presidenten har bedrevet tøffe forhandlinger i en måned. Spesielt har kampen stått om hvem som skulle ha kontroll over sikkerhetsstyrkene. Dét punktet ser det ut til at Qurie tapte på, melder nyhetsbyrået Reuters.

Hans innenriksminister-kandidat, Nasser Yousef, får nemlig ingen ministerpost. I stedet skal Arafat-lojalisten Hakam Balawi bli innenriksminister, og han får dermed kommandoen over politiet, sivilforsvaret og forebyggende sikkerhet.

De fem andre sikkerhetstjenestene skal overvåkes av et nasjonalt råd ledet av Arafat. Israel anklager rådet for å være delaktig i voldshandlingene som har preget den tre år lange intifadaen. Det benekter Qurie.

Israel misfornøyd
Etter israelernes reaksjon å dømme, gir ikke regjeringsavtalen mye håp om fremskritt for fredsprosessen. Israelske og amerikanske krav om at Arafat skulle stilles på sidelinjen er ikke oppfylt.

- Med denne regjeringen vil Arafats terrorkartell fortsette å styre palestins liv. Det er ingen start hvis du vil komme videre med veikartet for fred, sier en kilde i Ariel Sharons stab, ifølge Reuters.

Veikartet, som sikter mot en fredelig palestinsk stat på Vestbredden og i Gaza i 2005, stiller som forutsetning at palestinske sikkerhetsstyrker skal reformeres og militante grupper slås ned på.

- Den nye palestinske regjeringen vil dømmes etter hva den oppnår i forhold til veikartet, sier den israelske regjeringskilden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag