RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arafats kiste på vei til Ramallah

Sist oppdatert:
Litt etter klokken 11. norsk tid tok flyet med Yasser Arafats kiste av fra militærflyplassen i Kairo. Fredag ettermiddag er det klart for gravferd i Ramallah.

Etter en kort bønn i en moské i nærheten av militærflyplassen utenfor Kairo, fulgte statsledere og ministre Yasser Arafats kiste i et opptog for å minnes den palestinske presidenten.

Drapert i et palestinsk flagg lå trekisten med den døde presidenten på en hestekjerre. Etter en halv times prosesjon ble kisten lastet inn i flyet som tar Arafats kiste til den egyptiske byen el-Arish på Sinai-halvøya. Herfra blir kisten fløyet med helikopter til Ramallah.

Gråt
Arafats enke Suha og den ni år gamle datteren Zahra sto gråtende ved rullebanen mens et militærorkester spilte den palestinske nasjonalsangen.

- Han har tjent sitt folk hele livet med mot og ærlighet inntil han sto foran sin gud. La oss be for hans sjel, sa Storsjeiken av Al-Azhar, Mohammed Sayed Tantawi, i en kort bønn for Arafat før opptoget startet.

Seremonien var stengt for vanlige innbyggere. Fredag stengte politiet av gatene i området ved en militærflyplass utenfor Kairo.

40 regjeringer representert
De fleste av de rundt 40 regjeringene som var representert under minnestunden har nøyd seg med å sende en minister. Et unntak var Sveriges statsminister Göran Persson. Utenriksminister Jan Petersen representerte den norske regjeringen.

FN-utsending Terje Rød-Larsen representerte generalsekretær Kofi Annan.

Suha tok i mot kisten
Arafats kiste ble mottatt med full militær honnør da flyet med kisten landet i Kairo torsdag. Arafats enke, Suha, tok i mot kisten sammen med Suzanne Mubarak, som er gift med den egyptiske presidenten Hosni Mubarak.

Etter seremonien i Kairo blir kisten fløyet til Ramallah. Arafat skal gravlegges i en steinkiste ved hovedkvarteret sitt Muqata i utkanten av byen. Kistebyttet gjøres for at Arafat senere enkelt skal kunne flyttes til Jerusalem. Så langt har israelske myndigheter sagt tvert nei til å la den palestinske lederen hvile ved Al Aqsa-moskeen i Jerusalem.

Israelske styrker er i alarmberedskap og har lagt en jernring rundt Ramallah i frykt for mulige terroraksjoner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere