Arbeiderpartiets stortingsgruppe er blitt utsatt for hackerangrep. Ifølge tv2.no skal Russland stå bak hackerangrepet.

- Jeg kan bekrefte at vi er orientert av PST om at Arbeiderpartiets stortingsgruppe er utsatt for et forsøk på digital angrep fra en aktør som PST knytter til fremmed etterretning, sier Camilla Ryste, pressekontakt for partileder Jonas Gahr Støre til Nettavisen.

Angrepet mot Arbeiderpartiet sammenlignes med cyber-angrepet som mange mener påvirket resultatet i det amerikanske presidentvalget, skriver tv2.no.

Ap angrepet i november i fjor

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bekrefter også overfor Nettavisen at de kjenner til saken og har samarbeidet med Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Vi kjenner godt til saken, og angrepet skal ha skjedd i november i fjor, sier kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy til Nettavisen.

- Vi har et stort kildenettverk som gir oss et bredt tilfang av ulike kilder som vi samarbeider med for å fange opp slike angrep. Vi har også et eget sensornettverk og samarbeidspartnere, blant annet PST.

Hun forteller også at NSM jevnlig har kontakt med myndigheter og store bedrifter i Norge om dataangrep-problematikken.

- Informerer store firmaer

- I tilfellet med Arbeiderpartiet kjenner vi ikke til at det ble noe utbytte. Det er ikke sikkert det ble heller. Fra tid til annen kommer det en bølge med dataangrep, dette er vi oppmerksomme på og jobber forebyggende slik at angrepene ikke får noen konsekvenser, sier Strøm Arnøy til Nettavisen.

- Vi jobber blant annet jevnlig med å informere statelige myndigheter og store private virksomheter. Vi lager også tekniske veiledninger som organisasjoner kan implementere for å gjøre deres IKT-nettverk mer sikkert.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med PST, Arbeiderpartiet og Stortingets sikkerhetssjef Berit Michelet, men har ikke lykkes å få en kommentar.

Arbeiderpartiet ønsker heller ikke å oppgi hvorfor de ikke ønsker å si noe om saken.

- Det er PST som beslutter hva de vil svare på, og ikke svare på, sier sekretariatsleder i Arbeiderpartiets stortingsgruppe Hans Kristian Amundsen til Nettavisen.

Varslet stortingsrepresentanter

Kommunikasjonssjef i PST Trond Hugubakken skriver i en SMS at de ikke vil kommentere saken i kveld.

Angrepet mot Arbeiderpartiet sammenlignes med cyber-angrepet som mange mener påvirket resultatet i det amerikanske presidentvalget.

Flere interne e-poster innad i det demokratiske partiet ble da offentliggjort.

Angrepet er utført av samme organisasjon som hacket Demokratene under valgkampen i USA, skriver Dagbladet.

Ifølge TV 2 har Aps gruppeledelse varslet partiets stortingsrepresentanter, og bedt dem om å opptre varsomt med hva som skrives i mailer og sendes via SMS.

«Legg til grunn at innholdet kan bli lekket», skriver Amundsen i et brev som er sendt til alle representantene, ifølge TV 2.

Russland er ikke nevnt i brevet, skriver NTB, og utbyttet av hackingen er også ukjent.

«Vi har ingen informasjon om at inntrengningen lyktes, men heller ikke at den mislyktes. Norske myndigheter jobber med å undersøke dette. Vi blir orientert om resultatet».

PST trakk fram Russland

Verken PST, Arbeiderpartiets ledelse eller Stortingets sikkerhetstjeneste vil kommentere saken. I den åpne trusselvurderingen onsdag trakk PST fram nettopp russisk etterretning som en spesiell bekymring.

- Etterretningstrykket fra fremmed stater, og spesielt fra den russiske siden, har vært høyt og stabilt over år. Grunnen til at vi løfter det særskilt fram nå, er en skjerpet sikkerhetspolitiske situasjonen. Det betyr at etterretningsvirksomheten fra spesielt Russland har potensial i seg til å være mer farlig nå enn tidligere, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland til NTB.

Saken oppdateres fortløpende