Argentina og IMF er enige

Etter nesten to års krangel er Argentina og IMF endelig blitt enige om en nedbetalingsplan for den enorme utenlandsgjelden.

11.09.03 19:33

Avtalen ble undertegnet seint onsdag kveld, melder NTB-AFP-DPA.

Argentina innførte betalingsstans på utenlandsgjelden før jul i 2001. Kort tid etter kollapset den argentinske pesoen, og landet ble kastet ut i en langvarig økonomisk krise.

Først etter presidentvalget tidligere i år har politikerne greid å snu skuta. Den nyvalgte presidenten, peronisten Néstor Kirchner, nyter stor respekt i alle leire, og økonomien har startet opphentingen.

Så seint som tirsdag denne uka unnlot Néstor Kirchner unnlot å betale et avdrag på 2,9 milliarder dollar til IMF, fordi han ikke ville bruke en firedel av landets valutareserver til nedbetalingen. En dag seinere ble IMF og Argentina enige. Ifølge en kilde som ber om å få være anonym overførte Aregentina torsdag beløpet på 2,9 miliarder dollar til pengefondet.

Ifølge avtalen som er inngått mellom Argentina og IMF blir nedbetalingen av 21,6 milliarder dollar til internasjonale finansinstitusjoner utsatt til 2006. Argentina skal kun betale rente av beløpet over de neste tre årene.

Til gjengjeld har regjeringen lovet å holde budsjettunderskuddet på under 3 prosent neste år og forpliktet seg til å få til en vekst på 3 prosent.

Avtalen, som er betinget av at Argentina nedbetaler størstedelen av sin gjeld på vanlig måte, inneholder et hjelpeprogram for fattigdomsbekjempelse på 12,5 milliarder dollar over tre år.

Argentinas økonomi har så smått begynt å komme seg, men halvparten av befolkningen lever under fattigdomsgrensen og arbeidsledigheten er på 18 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.