RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

130.000 ÅR: Amerikanske forskere har gjort en grundig undersøkelse av mastodonten, som i sin tid ble funnet sør i California. Tester viser at dyret er rundt 130.000 år gammelt.
130.000 ÅR: Amerikanske forskere har gjort en grundig undersøkelse av mastodonten, som i sin tid ble funnet sør i California. Tester viser at dyret er rundt 130.000 år gammelt. Foto: Foto: AP

Arkeologisk funn i USA: - Hvis det stemmer er det sensasjonelt

Sist oppdatert:
Et arkeologisk funn i USA tyder på at det var tidlige mennesker i Amerika mer enn 100.000 år tidligere enn antatt hevder ny studie.

Inntil nå har den rådende teorien vært at det ikke var mennesker i Amerika før for 15.000 år siden.

Men historiebøkene må kanskje skrives om. Årsaken er en ny studie av rester av en mastodont – en utdødd slektning av elefanten.

FUNNET I 1993: Mastodonten, som ble funnet i San Diego i California allerede i 1993, er ikke blitt grundig analysert før nå. Bildet viser stedet hvor dyret ble funnet.

Amerikanske forskere har gjort en grundig undersøkelse av mastodonten, som i sin tid ble funnet sør i California.

- Sammen med mastodonten ble det funnet flere skarpe steiner og biter av brukne ben, sier paleontolog ved San Diego Naturhistoriske museum,Tom Deméré til nyhetsstasjonen NPR.

Les også: Spydspiss viste vei til sensasjonelt funn fra bronsealderen

Tester viser at dyret er rundt 130.000 år gammelt. Og på noen av beinrestene er det merker som tyder på at de er blitt knust med steinredskaper.

Her er noen av menneskeknoklene de fant i 1993. Én mulighet er at de var neandertalere.

– Hvis det hele stemmer, så er det sensasjonelt, sier Lars Werdelin, professor i paleontologi ved Riksmuseet i Sverige.

Hvilken mennesketype som kan ha vært i California for 130.000 år siden, er uklart. Én mulighet er at de var neandertalere.

Også tidligere er det gjort enkelte funn i Amerika som tyder på at det var mennesker der tidligere enn for 15.000 år siden. Men alle disse funnene er omstridt.

Professor i palentologi ved Naturhistorisk museum i Oslo Jørn Harald Hurum er også skeptisk.

- Det er en spennende idé, men med så lite materialet vil jeg ikke slå fast at dette er sensasjonelt, sier Hurum til Nettavisen onsdag kveld.

Han legger til at det bør gjøres funn av menneskeknokler først.

Også internasjonale forskere er skeptiske til det nye funnet i California, som er beskrevet i tidsskriftet Nature. Det er mulig at merkene på mastodont-beina kan forklares på andre måter, mener Vance Holliday ved University of Arizona.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere