Arnold i habilitets-konflikt

Robert Kennedys drapsmann, Sirhan Sirhan, har søkt om løslatelse. Når saken kommer opp denne uken får guvernør Arnold Schwarzenegger et problem.

15.03.06 07:12

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mark Ralston/AFP

Schwarzenegger er nemlig gift med Kennedys niese, den kjente TV-journalisten Maria Shriver, og kan altså derfor ha et habilitetsproblem i saken.

I USA behandles søknader om løslatelse først av to dommere. Om disse går inn for løslatelse, avgjøres saken til syvende og sist av guvernøren, som altså er Schwarzenegger i staten California.

- Dommere kan trekke seg, men dette er ikke den typen avgjørelse en guvernør kan delegere, sier Jack Pitney, professsor ved Claremont McKenna College til nyhetsbyrået Associated Press.

Robert Kennedy ble skutt og drept på et hotell i Los Angeles i 1968, like etter å ha vunnet nominasjonen som presidentkandidat for demokratene i California. Schwarzeneggers kone er datter av Robert Kennedys søster, som også mistet en annen bror, John F. Kennedy i et skuddrama.

Sirhan har søkt om løslatelse 13 ganger før, men dette er første gangen i Schwarzeneggers guvernørperiode. Han ble opprinnelig idømt dødsstraff, men denne ble omgjort til livsvarig fengsel da California sluttet med dødsstraff i 1972.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.