*Nettavisen* Nyheter.

Arnold skamroste Bush

Foto: sCANPIX/EPA/JUSTIN LANE

Verden er friere, og vi er tryggere med George W. Bush, sa hans kone Laura og guvernør Arnold Schwarzenegger i sin hyllest til presidenten i natt.

01.09.04 08:18

Verden er friere, og Amerika tryggere under Bushs lederskap, var hovedbudskapet fra de to da republikanernes landsmøte fortsatte i New York tirsdag.

Presidentvalget arrangeres 2. november, og da vil det bli avgjort om Bush eller demokratenes kandidat, John Kerry, vil bli USAs president de neste fire årene. Foreløpig er det nærmest dødt løp mellom de to, men Bush har halt innpå Kerry på flere meningsmålinger den siste tiden.

- Ønsket ikke krig
Valget av Laura Bush og Arnold Schwarzenegger som hovedtalere tirsdag blir tolket som et tegn på at republikanerne ønsket å fremstå med et mer moderat ansikt. Laura Bush sa at beslutningene om å gå til krig mot Irak og Afghanistan plaget presidenten veldig, men at han er villig til å ta «de tøffe valgene og de vanskelige avgjørelsene».

- Mannen min ønsket ikke å gå til krig, men han visste at det sto om Amerikas og verdens trygghet og sikkerhet, sa Laura Bush, som i sin tale fokuserte på presidentens personlige egenskaper.

Hele familien Bush bidro under tirsdagens landsmøte. Først holdt Bushs tvillingdøtre Jenna og Barbara en kort tale hvor de hyllet sin far som « en av de to mest kjærlige og omtenksomme menneskene vi vet om», og deretter introduserte presidenten selv sin kone Laura via en videoforbindelse.

- Tryggere med Bush
Californias guvernør Arnold Schwarzenegger har holdt en viss avstand til Bush, blant annet i spørsmål som abort og homofiles rettigheter. Men i tirsdagens tale la skuespilleren, som er født i Østerrike, vekt på sin barndoms drøm om USA som mulighetenes land. Han hyllet George W. Bush som en leder «som ikke viker tilbake, som ikke vakler og som ikke gir etter».

- Han vet at du ikke argumenterer med terrorister - du beseirer dem. Dette er grunnen til at Amerika er tryggere med George W. Bush som president. Amerika er tilbake. Vi er tilbake på grunn av standhaftigheten, karakteren og lederskapet til USAs 43. president - George W. Bush, sa Schwarzenegger fra talerstolen.

Bush skal selv tale til landsmøtet torsdag.

900 arrestert i New York
Mer enn 900 mennesker ble tirsdag arrestert i forbindelse med nye protester mot Bush og republikanernes landsmøte i New York. Demonstrantene blokkerte blant annet flere gater i byens finansdistrikt.

Medlemmene av Ligaen av krigsmotstandere skal heller ikke ha fått politiets tillatelse til å gjennomføre en marsj fra Ground Zero til Madison Square Garden, hvor landsmøtet finner sted.

Siden sist torsdag har omkring 1.100 mennesker blitt arrestert i forbindelse med demonstrasjoner mot Bush-administrasjonens politikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.